Samaranch předá v Moskvě štafetu

Moskva - V pondělí čeká účastníky 112. zasedání Mezinárodního olympijského výboru druhý důležitý úkol. Po páteční volbě dějiště letních olympijských her v roce 2008, které přidělili Pekingu, budou vybírat osmého předsedu ve více než stoleté historii olympijského hnutí. Nejvýznamnější post v mezinárodním sportu opustí Španěl Juan Antonio Samaranch, který byl právě v Moskvě před 21 lety do čela MOV zvolen. Jeho letitá nadvláda už se nebude opakovat, protože nový předseda získá mandát na osm let s tím, že může být znovu zvolen jen na další čtyři roky.

Zatímco před volbou dějiště her v roce 2008 byl Peking hlavním favoritem, mezi pěti uchazeči o předsednické křeslo tak jasná situace není. Největší šance má zřejmě belgický lékař a bývalý mistr světa v jachtinku Jacques Rogge; velké naděje si dělají také Kanaďan Richard Pound a Kim Un-jong z Korejské republiky. Američanka Anita DeFrantzová a někdejší maďarský šermíř Pál Schmitt jsou podle znalců spíše do počtu.

"Když se ptám, proč to chci dělat, musím si odpovědět: protože jsem jediný, kdo na to má schopnosti," hýří sebevědomím Pound, marketingový ředitel MOV. Muž, který od roku 1978 jedná se sponzory a uzavírá lukrativní smlouvy za vysílací práva, je podle zákulisních zpráv připraven odstoupit z funkce, pokud nebude zvolen předsedou. Podle jiného funkcionáře MOV, který má k Poundovi blízko, by Kanaďan bral porážku jako projev nedůvěry.

Rogge by se mohl stát druhým belgickým šéfem MOV po Henrim de Bailletovi-Latourovi, který působil v čele hnutí 17 let před druhou světovou válkou. "Když si uděláte průzkum, zjistíte, že Jacques je hlavním favoritem," tvrdí britský člen výboru Craig Reedie. Belgického kandidáta, kterého favorizuje i předseda ČOV Milan Jirásek, by měli podporovat zejména evropští delegáti. "Rogge mluví několika jazyky, je inteligentní a umí jednat s lidmi," ocenil Jirásek.|


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž