Sergej Movsesjan na turnaji v Pardubicich.

Sergej Movsesjan na turnaji v Pardubicich. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Šachista Movsesjan se v Pardubicích vypořádal i s vlivy okolí

  • 0
Možná je tím ten výsledek ještě cennější. Arménský velmistr Sergej Movsesjan dokázal na festivalu Czech Open odehrát ve skvělé formě tři šachové turnaje, přestože se mu dařilo udržet pozornost v partiích j en s velkými obtížemi. Okolí ho chtě nechtě rozptylovalo.

„Trošku si za to v uvozovkách můžu i sám, protože tady mám spoustu známých,“ prohlásil Movsesjan, který od 14 let v Pardubicích žil a dosud hraje za místní extraligový Rapid. „Na druhou stranu je tím ten turnaj hezký, že tu ti lidi jsou a vidím je. I s tím jsem do toho šel - byla to zkouška, jak to zvládnu,“ líčil šachista, který jinak do Pardubic jezdí pravidelně za rodiči nebo na hokejové zápasy.

Ve Fischerových šachách a v rapidu se radoval z prvenství, v hlavním velmistrovském turnaji jej předčil pouze pardubický rodák Viktor Láznička. Movsesjan na něj ve finále ztratil půl bodu, i vinou toho, že spolu ve vzájemném střetnutí v předposledním osmém kole remizovali.

„Vzhledem k průběhu turnaje bylo asi v pořádku, že jsem měl černé. Asi by to bylo zajímavější, kdybych hrál s bílými, ale nikdo neví, jak by to potom dopadlo,“ uvedl Movsesjan. „Při partii byla šance na výhru minimální. Bylo na Viktorovi, zda zvolí úplnou jistotu - vybral variantu, která často končí remízou. Na jeho místě bych zřejmě udělal to samé,“ uvažoval.

Po kratším volnu se v říjnu vypraví na turnaj na britském ostrově Man. „To bude velice zajímavá soutěž,“ mínil Movsesjan. „Pak následuje vrcholná akce tohoto roku, listopadové mistrovství Evropy družstev na Islandu. K tomu bude směřovat moje příprava,“ doplnil 36letý hráč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž