Šachový mistr se brání roli favorita ligy

Pardubice - Hlavní favorit šachové extraligy? Obhájce titulu se tak necítí, i když papírově by měl. "Patříme mezi aspiranty na zlato, ale největším favoritem nejsme," tvrdí Roman Krmenčík, kapitán družstva Rapid Pardubice. "Ale ambice nemáme malé. Pokud bychom nezískali medaili, bylo by to zklamání."

Není divu. Vždyť mistrovská sestava se téměř nezměnila. Jen Slováka Štohla nahradil Štoček, pátý hráč českého žebříčku. "V Plzni odváděl na první šachovnici dlouhodobě výborné výkony," podotkl Krmenčík.

S Movsesjanem, Lázničkou, Heberlou či Votavou tak mají Pardubice tým, který musí soupeřům nahánět hrůzu. Předvedly to i při nedávném Evropském poháru klubů. Skončily deváté, což je historické maximum českého družstva. "I díky zkušenostem z této soutěže bychom měli být silnější," prohlásil Krmenčík.

Přesto se pozici hlavního uchazeče o titul brání. "Největším favoritem je Nový Bor," tvrdí Krmenčík.

Právě na šachovnicích nováčka extraligy, který však má na soupisce třeba výborného Rusa Najera či zkušené velmistry Hráčka s Hábou, budou Pardubice hrát zítra. Dnes zahájí nový ročník soutěže v Turnově.

"Hned úvod může hodně napovědět, kdo se může stát mistrem," tuší Krmenčík. "Bohužel nastoupíme bez Movsesjana a Heberly, což je citelné oslabení. Ostatní musí bojovat za ně, ale nebude to jednoduché."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Plzeň, soupiska, Šachy