Šachisté Pardubic asi přijdou o zlatou šnůru

Pardubice - Budou sice hrát ještě dva zápasy, ale už se pomalu smiřují s vyklizením mistrovského trůnu. "Titul je už asi ztracen," přiznal Roman Krmenčík, nehrající kapitán pardubických šachistů. Tři roky v řadě vládli české extralize. Letos se však jejich zlatá šňůra nejspíše přetrhne.

"Už nám zbývá jen teorie, kterou navíc nemáme ve svých rukou," povzdechl si Krmenčík.

RC Sport nyní na druhém místě ztrácí čtyři body na Nový Bor, s nímž se střetne v závěrečném dubnovém kole. Jenže extraligový lídr bude hrát o den dříve s beznadějně posledním Plzní. A jakákoliv ztráta bodu by byla senzací roku.

"Nový Bor s ní neklopýtne, Plzeň nemá takovou sílu," tuší Krmenčík. O reálnou šanci na zisk čtvrtého titulu se jeho tým připravil ve Frýdku Místku. Nezvládl roli favorita, prohrál 3,5:4,5.

"Tým v rozhodující chvíli zklamal. Pro to neexistuje žádná omluva, i když nás porazil velmi dobrý soupeř," prohlásil Krmenčík. "Hráči asi byli přemotivovaní. Sice jsme se je snažili uklidnit, ale bohužel to nepomohlo."

Pardubičtí šachisté selhali totálně v partiích, v nichž měli výhodu bílých figur. Prohráli s nimi Láznička, Bernášek a Stehno.

"To byl neuvěřitelný výbuch. Tři porážky s bílými vůbec nepamatuji," nevěřícně kroutil hlavou kapitán.

Navzdory citelným ztrátám však pardubický tým v šestihodinovém zápase bojoval do poslední chvíle.

Při "životě" ho drželi vítězství Movsesjana s Votavou. A za stavu 4:3 ho k remíze mohl dotáhnout Mirumian. "Měl mírně lepší pozici, ale nakonec jen remizoval. A zápas celkově skončil porážkou," řekl Krmenčík.

Zklamaný tým si náladu vylepšil o den později. Ve Zlíně zvítězil hladce 6:2, když ani v jedné partii neokusil porážku.

"Hráči mě mile překvapili. Báli jsme se, že předchozí prohra naruší jejich psychiku," řekl Krmenčík. "Tým zase ukázal svoji sílu. Bohužel to bylo už ve chvíli, kdy jsme vlastně hráli jen o stříbro."

Extraligu zakončí Pardubice za měsíc v domácím prostředí. Nejprve je čeká duel s Turnovem a poté s Novým Borem. "Škoda, že poslední zápas už nebude mít takový náboj. O titul se už nebude hrát," povzdechl si Krmenčík.

Ale ve hře bude stále hodně. RC Sport bude na dálku čelit ataku svých pronásledovatelů. Vždyť třetí Frýdek-Místek i čtvrtá Mahrla Praha mají stejně bodů jako Pardubice a v tabulce jsou níž jen kvůli horším pomocným kritériím.

"Lehce by se mohlo i stát, že skončíme bez medaile," přiznal Krmenčík.

"To však nechceme připustit. I když stříbro bude po třech zlatech spíše neúspěchem, chceme ho získat," dodal kapitán.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž