Šach má nového krále, Rusa Kramnika

L o n d ý n, P r a h a - Dějiny šachu zažily doslovca otřes. Po dlouhých patnácti letech nadvlády jediného muže došlo ke střídání stráží. Legendárního Rusa Garriho Kasparova na postu světového šampiona nahradil jeho vlastní žák a obdivovatel Vladimir Kramnik. V klání o světový titul v Londýně uhrál v 15. partii rozhodující remízu a za stavu 8,5:6,5 už nemůže být poražen.

Kramnik je v poslední době opět silným protivníkem Kasparova od časů jeho legendárních duelů s Anatolijem Karpovem v 80. letech. Od roku 1993 spolu na velkých turnajích sehráli 23 partií s výsledkem 17 remíz a tři výhry pro každého.

Celá série o titul měla dosti překvapivý průběh. Již ve druhé partii se ujal vedení Kramnik, když bílými porazil svého soupeře v jeho oblíbené Grünfeldově obraně. Po sedmi remízách se v desáté partii opět prosadil bílými Kramnik, tentokrát dokázal prolomit Kasparovovu Nimcovičovu indickou obranu.

Současná světová dvojka Kramnik (ELO 2775; Kasparov má o 20 bodů víc) je velmistrem od roku 1991 a mezi světovou elitou se pohybuje od roku 1993. Na vzestupu sympatického Kramnika má velkou zásluhu právě Kasparov, za jehož nástupce je Kramnik již nějaký rok považován.

Kasparov se například v roce 1992 zasadil, aby byl tehdy sedmnáctiletý Kramnik zařazen do ruského týmu na šachovou olympiádu v Manile. Rusové tam suverénně vyhráli a Kramnik získal
individuální zlato za nejlepší výsledek na čtvrté šachovnici.

Později ještě vyhrál v týmu Ruska olympiádu dvakrát - v Moskvě (1994) a v Jerevanu (1996). Kasparov si Kramnika též vybral za sekundanta při souboji o mistra světa s Indem Višvánathánem Ánandem v roce 1995.

Kasparov a Kramnik, který je některými šachisty přezdíván "Velký zlý Vlad", jsou ostatně často srovnáváni: mají podobný, útočný šachový styl, osobnostně se ale značně rozcházejí. Kramnik neměl podle odborníků v mládí tolik disciplíny jako Kasparov a údajně holdoval alkoholu a cigaretám. Později ale vzal šachy zcela vážně a začal každý den šest hodin studovat.

Kramnik se může chlubit výbornými výsledky v individuálních turnajích, v kláních o mistra světa se mu ale příliš nevedlo. V soubojích o profesionálního světového šampióna byl v roce 1994 vyřazen ve čtvrtfinále v New Yorku Američanem ruského původu Gatou Kamským, o čtyři roky později nestačil ve finále ve španělské Cazorle na Španěla lotyšského původu Alexeje Širova. Obdobně dopadl i v turnajích FIDE: v roce 1994 vypadl ve čtvrtfinále s Bělorusem Borisem Gelfandem, na loňském mistrovství světa v Las Vegas vypadl ve čtvrtfinále s Britem Mickeym Adamsem.

Vladimir Kramnik se narodil 25. června 1975 v Moskvě a šachy se naučil hrát již v pěti letech. V jedenácti letech získal titul mistra a byl zařazen do moskevské šachové školy Michaila Botvinnika a Kasparova. O tři roky později byl druhý na mistrovství světa šestnáctiletých a ve svých šestnácti letech získal v roce 1991 v brazilském Guarapavu titul velmistra.


 

Vladimir Kramnik táhne černými v zápase o titul mistra světa, v němž po 15 letech připravil Garriho Kasparova o tento post


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž