Rýsují se soupeři o Cenu MF DNES pro krále play off

P r a h a -
Šéfové týmů, které postoupily do semifinále hokejové extraligy, mají zatím nejblíž k tradiční ceně, jíž redakce odměňuje nejlepšího hráče play off. Tři kapitáni, plzeňský Josef Řezníček, litvínovský Robert Reichel a sparťanský František Kučera, a v play off znovu zářící vsetínský brankář Roman Čechmánek jsou podle mínění MF DNES dosavadními hvězdami soutěže. Čechmánek jako jediný z této čtveřice anketu už vyhrál. Cenu získal před třemi lety. Kromě čtyř hokejistů, kteří podle názoru redakce ve čtvrtfinále zářili nejvíc, jsou však ve hře ještě další osobnosti. Z Plzně mají šanci třeba Pavel Vostřák, s Řezníčkem zatím nejlepší střelec vyřazovací části, a Dušan Salfický. Ve hře jsou i Zdeněk Orct a Petr Rosol z Litvínova, Petr Bříza ze Sparty nebo Pavel Patera ze Vsetína. Trojici kandidátů na vítězství zveřejní redakce po semifinále. Z nich bude vybrán vítěz, jehož jméno zazní na Galavečeru českého hokeje v květnu.

FRANTIŠEK KUČERA

Sparťanský kapitán dělá to, co se od něj čeká. Vede tým za úspěchem. Tvrdě pracuje v obraně, ale jeho touha po titulu je znát i vpředu. Drží si průměr bod na zápas. Byl hlavní postavou prvního střetu s Pardubicemi. Vůjtkovi přihrál na gól před prázdnou branku a jednou se trefil sám. "Jak o něco jde, je vidět," řekl sparťanský kouč František Výborný.

ROBERT REICHEL

Po čtvrtfinále se Zlínem mu obličej svítil radostí, jako když v Naganu proměnil penaltu proti Kanadě. Objížděl stadion a užíval si slastný pocit, který způsobil především fantastickým výkonem ve druhém utkání. "Chvílemi to byla jeho show," řekl zlínský trenér Antonín Stavjaňa. V každém střetnutí bodoval, dal tři góly a měl tři asistence.

JOSEF ŘEZNÍČEK

Upozornil na sebe tím, že coby obránce střílí góly, a ty jsou nejvíc na očích (možná i proto zatím trofej získal jediný bek, Miloš Holaň). Plzeňský kapitán má "zlaté ruce", což potvrdil hattrickem při triumfálním vítězství 9:0 nad Třincem. Ovšem nejdůležitější byla penalta v rozhodujícím, čtvrtém utkání. Při ní předvedl dokonalý blafák.

ROMAN ČECHMÁNEK

Vsetínský mág je v play off jako vždy ve formě. I když si těsně před čtvrtfinále narazil žebra a skřípl nervy v zádech. Do bitvy o finále jde s průměrem jednoho gólu na zápas, v sérii proti Budějovicím dvakrát nedostal branku. "V play off se změnil k nepoznání," říká vsetínský kouč Zdislav Tabara. "Jde do všeho s úplně jiným zaujetím."



Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž