Rychlostním kanoistům startuje MS

Záhřeb - Čeští rychlostní kanoisté se od čtvrtka do neděle představí v Záhřebu na světovém šampionátu. Z devatenáctičlenné nominace jsou největší naděje vkládány tradičně na kanoistu Martina Doktora, na kajakářku Michalu Strnadovou a také na starty v neolympijské dvoustovce bude spoléhat. Doktor bude obhajovat stříbro na 200 m a bronz na 500 m.

Předloni v americkém Gainesvillu skončila na dvoustovce deblkanoe druhá a na stejné trati byla třetí čtyřkanoe.

Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty Doktor pobýval v Záhřebu od červencového mistrovství Evropy v Poznani, kde se mu také vinou nepříznivého počasí nedařilo a skončil bez medaile.

Chorvatskou trať zná a jezdí se mu na ní dobře. Trénoval tu i na loňské olympijské hry v Aténách, kde dojel čtvrtý a pátý. "Je pěkná a je tady klid," řekl Doktor, jenž si přípravu pochvaloval.

Ze Záhřebu si jen na otočku odskočil na domácí šampionát do Račic, pozdravil manželku Kateřinu a děti Felixe a Julii, a spěchal zpět. "Věci jsem tu nechal," uvedl.

Rodinu na soustředění před šampionátem nebral, neboť dceři je necelých sedm měsíců. "Navíc se nám narodilo pět malých psů," uvedl jednatřicetiletý kanoista.

Nyní s napětím sleduje organizátory, jak kanál čistí. "Je to tady samý stulík," zmínil malou žlutou květinu, kterou si poměrně často vozí na pádle. "Pořád kličkuju a myslím, že to úplně čisté nebude. Bude to trochu loterie," přemítal.

V Záhřebu však nehrozí vítr a vlny jako v Poznani, které Doktorovi nesedí. "Když to dopadne jako v Gainesvillu, tak se mi to bude líbit," připomněl dvě medaile. "Ale konkurence je zase o kus dál," upozornil. 

Bronzovou medailí na evropském šampionátu se na kilometru blýskla Strnadová, jinak specialistka na sjezd na divoké vodě, kde už mnoho let vládne celému světu.

V Záhřebu opět pojede na deblkajaku s Janou Blahovou, kterou loni před Aténami porazila v boji o jediné místo v olympijském týmu.

O medaili na dvoustovce pojedou deblkanoisté Petr Fuksa a Petr Netušil a čtyřkanoe ve složení Fuksa, Netušil, Jan Břečka a Petr Procházka, jenž oproti minulému mistrovství světa nahradil Karla Kožíška.

Šampionátu se zúčastní rekordních 717 závodníků ze 78 zemí.

Nominace ČR:
Muži:
200:
C1 - Martin Doktor, C2 - Petr Fuksa, Petr Netušil, C4 -  Fuksa, Netušil, Jan Břečka, Petr Procházka, K1 - Martin Chorvát, K4 - Pavel Holubář, Jan Štěrba, Filip Šváb, Svatopluk Batka. 
500: C1 - Doktor, C2 - Břečka, Jiří Heller, K2 - Holubář, Šváb.
1000: C1 - Doktor, K2 - Karel Leština, Michael Odvárko, K4 - Jan Andrlík, Jan Souček, Jiří Polívka, Chorvát.
Ženy:
200:
K1 - Jana Blahová
500: K1 - Barbora Futerová, K2 - Strnadová, Blahová
1000: K1 - Michala Strnadová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž