Spokojená Martina Sáblíková po výkonu na tříkilometrové trati na světovém...

Spokojená Martina Sáblíková po výkonu na tříkilometrové trati na světovém šampionátu v Calgary | foto: AP

Sáblíková znovu září, v Calgary obhájila světový bronz. Titul má Schoutenová

  • 17
Usmívala se a spokojeně mávala do kamery. Martina Sáblíková gratulovala nové mistryni světa Nizozemce Irene Schoutenové, sama ale mohla na rychlobruslařské dráze v kanadském Calgary slavit bronzovou obhajobu v závodě na 3000 metrů. Přestože průběh sezony nehrál šestatřicetileté Češce do karet a v lednu musela vynechat závody kvůli zranění třísla, na vrchol zimy se dokázala skvěle připravit a získat svou 33 medaili z mistrovství světa.

Listopadový vstup do sezony měla Sáblíková nadějný. Nejprve v japonském Obihiru dojela na třech kilometrech pátá, o týden později v Pekingu dokonce druhá. V prosinci pak po téměř čtyřech letech mohla znovu slavit vítězství, když předvedla nejrychlejší čas na pětikilometrové trati v norském Stavangeru.

Téměř snový průběh Světového poháru ji ale překazilo zranění třísla, kvůli kterému se musela odhlásit z lednového mistrovství Evropy. Když se do závodů na konci ledna vrátila v Salt Lake City, dojela na trojce až jedenáctá a neskrývala zklamání. Před čtrnácti dny si náladu vylepšila šestým místem v Quebeku.

A od něj se odrazila až ke čtvrtečnímu bronzu v nejdůležitějším závodě sezony.

Sáblíková vjížděla do mistrovského závodu ve třetí rozjížďce od konce, společně s Ragne Wiklundovou. Tolikrát už tuto sezonu startovala právě s norskou rychlobruslařkou. Tentokrát nastoupila Wiklundová do závodu jako obhájkyně titulu.

Dvě bronzové obhajoby. Sáblíková se před MS těší na rekordní dráhu

I Češka měla co hájit. Loni v nizozemském Heereveenu dojela bronzová na trojce i pětce a alespoň jednu z medailí toužila získat znovu.

Když se Sáblíková s Wiklundovou rovnaly na startu, už dlouhé minuty vedla Kanaďanka Isebelle Weidemannová.

Kvůli nedostatku bodů ve Světovém poháru startovala domácí závodnice už ve čtvrté rozjížďce, držitelka nejlepšího času sezony si dopřávala povolený doping od nadšených diváků v hale a v rané fázi závodu stanovila čas 3:58,01, který se měl stát metou pro všechny zbylé závodnice.

Sáblíková se společně s Wiklundovou dlouho držely v porovnání s Kanaďankou v zelených číslech, od začátku měla ale Češka na Norku o něco navrch.

Po polovině závodu pak začala Wiklundová zpomalovat, zatímco Sáblíková stále držela na Weidemannovou drobný náskok. Ten ztratila až v předposledním kole a v závěrečných 400 metrech už nedokázala se ztrátou hnout.

Nakonec projela cílem jen o 32 setin sekundy později než Weidemannová. Výkonem 3:58,33 vylepšila o pět sekund své dosavadní sezonní maximum. V průběžném pořadí jí patřila stříbrná pozice a na start čekaly ještě čtyři závodnice.

Mistryně Evropy Marijke Groenewoudová z Nizozemska a domácí Ivanie Blondinová rozjely závod rychleji, Kanaďanka ale začala relativně záhy tuhnout a Groenewoudová od druhé poloviny trati rovněž zpomalovala. Ještě než se přiblížily k cíli, tak bylo jasné, že od nich Sáblíkové nebezpečí nehrozí.

MEDAILISTKY. Nejlepší trojice v závodě na tři kilometry na světovém šampionátu v Calgary. Zleva Isabelle Weidemannová, Irene Schoutenová a Martina Sáblíková.

Zbývala poslední rozjížďka s olympijskou šampionkou Schoutenovou a Kanaďankou Valerií Maltaisovou. Za poslední měsíc posbírala Maltaisová dvě třetí místa z tříkilometrové trati ve Světovém poháru a zlato z mistrovství čtyř kontinentů. Schoutenová poslední závod Světového poháru na této trati ovládla. Stále se mohlo stát, že tato dvojice odsune Sáblíkovou pod stupně vítězů.

Schoutenová rozjela závod suverénně a na nic nečekala. Rovnou skočila do vedení a ani velmi rychlá závěrečná kola Weidemannové jí o náskok nepřipravily. Zato Maltaisová za ní začala čtyři kola před cílem ztrácet a síly jí rychle ubývaly. Nakonec projela cílem až jako desátá a Sáblíková mohla začít slavit svůj „teprve“ čtvrtý světový bronz v kariéře.

Zklamaná skončila obhájkyně titulu Wiklundová na pátém místě.

Další bronz bude Sáblíková hájit v neděli na pětikilometrové trati.

Mistrovství světa v rychlobruslení

na jednotlivých tratích v Calgary

Ženy, 3000 m:
1. Schoutenová (Niz.) 3:57,10, 2. Weidemannová (Kan.) 3:58,01, 3. Sáblíková (ČR) 3:58,33, 4. Groenewoudová (Niz.) 3:59,81, 5. Wiklundová (Nor.) 3:59,84, 6. Blondinová (Kan.) 4:03,14, 7. Hanová (Čín.) 4:03,73, 8. Jangová (Čín.) 4:04,86, 9. Horikawaová (Jap.) 4:06,07, 10. Maltaisová (Kan.) 4:06,17.
Sprint družstev: 1. Kanada (Hillerová, Pearmanová, Blondinová) 1:25,14, 2. USA 1:26,04, 3. Polsko 1:26,63.

Muži:
5000 m: 1. Roest (Niz.) 6:07,28, 2. Ghiotto (It.) 6:08,61, 3. Eitrem (Nor.) 6:09,00.
Sprint družstev: 1. Kanada (Johnson, Dubreuil, Gélinas-Beaulieu) 1:17,17, 2. Nizozemsko stejný čas, 3. Norsko 1:17,31.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž