Momentka z utkání MS v in-line hokeji mezi Švédskem a Českem. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Rachůnek se porval, oslabení in-line hokejisté přesto na MS vyhráli

  • 12
Poprvé na turnaji museli na vítězství dřít a čeští in-line hokejisté to zvládli. Na mistrovství světa v Pardubicích potřetí vyhráli, když ve vypjatém závěru zdolali Švédsko 6:3. Po drsné bitce slavného hokejisty na ledě Karla Rachůnka ubránili svůj náskok a ovládli základní skupinu.

Češi dosud zvyklí na slabý odpor a volnou cestu k brankáři poprvé na turnaji znervózněli. Už v první minutě si před brankou stáhl puk na bekhend Olsson a přehodil gólmana Handla. A další minuty v poměrně hlučné pardubické hale nepřinesly velké zlepšení.

"Jsem zvědavý, jak se s pevnou defenzivou Švédska vyrovnáme," ptal se den předtím Jiří Polanský. Ne moc dobře, zněla by odpověď. Alespoň v úvodu duelu. Pár možností si sice čeští in-line hokejisté přichystali, jenže se buď kotouče vychýlily z původní trasy, nebo jednoduše na bránu neprošly.

Až kapitán Petr Tenkrát odstrčil nezvyklou nulu z českého konta, zavěsil zblízka při přesilovce. A když do sítě zaplul i nenápadný bekhend Tomáše Demela po průniku z poloviny hřiště, už se Češi nebáli. 

Ukázal to Polanský, který pálil s takovou razancí, že málem zbořil bránu. Puk po odrazu od tyče dolétl skoro až k Handlovi. A respekt si vydobyl i Karel Rachůnek, když Švédy začal porcovat u vlastní střídačky.

Fanoušci při utkání MS v in-line hokeji mezi Českem a Švédskem.

PARDUBICKÁ VŘAVA. Fanoušci opět vytvořili in-line hokejistům velmi hlučnou atmosféru.

Kromě toho přidal další gól Jan Besser, jehož příklep v přesilovce nezastavil ani švédský jaguár Idoff,  a za chvíli ho napodobil střelec Tenkrát. Zdálo se, že čtvrtým zásahem vyjasnil pochybnosti o osudu utkání.

Jenomže v poslední čtvrtině se souboje v takřka bezkontaktním sportu vyostřily a poprvé na turnaji hráči neuhlídali emoce. "Bylo to podobné jako loni na šampionátu ve Švédsku, kde se také strhla bitka," připomněl brankář Handl rok staré semifinále.

Švédsko jednou brankou snížilo a za minutu se v rohu strhla mela. Karel Rachůnek ze svého soka málem nadělal fašírku a odešel do kabiny s trestem do konce utkání. "Máme hodně hráčů z ledního hokeje. A i když se na in-linech hraje tvrdších soubojů, tak se to někdy projeví," podotkl Roman Handl.

Švédsko v přesilovce snížilo na jednogólový rozdíl, ale vyrovnat se mu už nepovedlo. Češi naopak dvěma trefami do prázdné branky potvrdili výhru a první místo v základní skupině. Ve čtvrtečním čtvrtfinále se tak národní tým střetne se Slovenskem.

Výsledky MS v in-line hokeji IIHF v Pardubicích

Skupina B:
Česká republika - Švédsko 6:3 (2:1, 0:0, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky:
11. Tenkrát (Kameš), 12. Demel (Vozdecký), 27. Besser (Strýček, P. Šebek), 34. Tenkrát (Kameš, Mojžíš), 48. Broš (Demel), 48. Tenkrát - 1. Olsson (Nilsson), 42. Luukkonen (Bejmo), 43. Höglund (Svensson, Olsson). Rozhodčí: Dregen (Něm.), Scott (Austr.). Vyloučení:
7:8, navíc K. Rachůnek (ČR) 4 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 3500.

Finsko - Německo 7:5 (2:1, 3:1, 0:1, 2:2).

Konečné pořadí: 1. Česko 9, 2. Finsko 6, 3.  Švédsko 3, 4. Německo  0.

Skupina A:
Slovinsko - Slovensko 6:5 (3:1, 2:2, 1:1, 0:1),
USA - Kanada 6:3 (0:1, 4:2, 0:0, 2:0).

Konečné pořadí: 1. USA 9, 2. Slovinsko 6, 3. Kanada 3, 4. Slovensko  0.

Program čtvrtečního čtvrtfinále:
14:00 Slovinsko - Švédsko,
16:00 Finsko - Kanada,
18:00 Česko - Slovensko,
20:00 USA - Německo.

Divize I:
Skupina C:
Velká Británie - JAR 7:0, Argentina - Nový Zéland 5:6.
Skupina D: Rakousko - Austrálie 4:3, Chorvatsko - Maďarsko 2:5.

Čtvrtfinálové dvojice: Rakousko - Nový Zéland, Chorvatsko - Austrálie, Velká Británie - Argentina, Maďarsko - JAR.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž