Proč Česko nemá světovou osmiveslici?

  • 2
Praha - Německá osmiveslice vyhrála loni mistrovství světa ve Velké Británii o necelé dvě vteřiny. Česká loď téhle posádce ujela v nedělních Primátorkách v Praze na Vltavě takřka o šest vteřin! Jenže ani Němci, ani nikdo jiný se jí vůbec nemusí bát. Česko se světovému titulu na osmě hned tak nepřiblíží.

Nemá totiž vůbec žádnou reprezentační osmu. A ani ji v dohledně době nepostaví. Jak je to možné?

„Letošní prioritou je pro nás olympijská kvalifikace,“ připomíná předseda veslařského svazu Jiří Kejval, jenž býval léta osamělým zastáncem reprezentační osmy proti trenérům. Nikdy je však nepřesvědčil.

A teď už obrátil i on: „Je to krásný sen, mít osmu, tím spíš zlatou.
Jenže je to příliš velký risk.“ Zní to překvapivě od obchodníka a světoběžníka, který s rizikem pracuje běžně a už léta úspěšně.

Kejval však upozorňuje: „Riziko je třeba rozkládat. A přesně to děláme, když místo jedné osmy pošleme do olympijské kvalifikace tři medailové kandidáty: skif, dvojskif a párovou čtyřku.“ Problém Česka ve srovnání s veslařskými velmocemi spočívá ve velikosti.

Jsme malý stát, a tak máme málo veslařů. Málo na to, aby trenéři dokázali sestavit silnou osmu a ještě jim zbyli závodníci pro menší, ale soupeřům srovnatelně nebezpečné posádky.

„Pochybuju, že by o to stáli sami kluci, vzdát se před olympiádou všeho ve prospěch osmy. Zkuste navrhnout Synkovi, ať sleze s jeho současnou formou vítěze Světového poháru ze skifa,“ říká skifařův trenér Milan Doleček, který zároveň dovedl osmu Dukly k drtivému triumfu nad Němci.

„Je to prostý kalkul: zkazíte jednu jízdu na osmě – a všichni propadnou. Když něco nevyjde jedné lodi ze tří, bude to pořád skvělá úspěšnost.“ Přesto si právě Doleček s myšlenkou na reprezentační osmu vážně pohrává.

„To nedělní vítězství v Primátorkách nebyla žádná nahodilost nebo dílo zatáčky. Kluci získali rozhodující náskok daleko za zatáčkou. Takže na finále ve světě by rozhodně měli, a tam už to bývá otevřené,“ upozorňuje trenér.

Čili? „Rád bych, abychom si zkusili osmu na mistrovství Evropy. To se pojede až v září po olympijské kvalifikaci, startovali bychom bez psychické zátěže. Z mého pohledu je to elegantní řešení.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž