Jonáš Kašpar a Marek Šindler

Jonáš Kašpar a Marek Šindler | foto: Tomáš Dvořák

Byli by mistry světa. Ale od stolu byli Kašpar a Šindler sraženi na 9. místo

  • 7
To bylo radosti, když projeli cílem. Čas byl skvělý, 118,12 vteřiny. Deblkanoisté Kašpar a Šindler věděli: takový čas by měl brát medaili. A skutečně by ji měli, dokonce tu nejcennější, zlatou. Jenže místo toho přišla opožděná penalizace - a s ní 50 trestných vteřin.

Neprojetí branky číslo 19, tak zněl konečný verdikt rozhodčích. Marně Češi protestovali.

Euforii vystřídalo hluboké zklamání.

Původní domněnka, že k penalizaci došlo po protestu některé z výprav, nebyla správná. Průjezd zpochybnili sami rozhodčí. Proto se posléze objevila u jména Čechů hvězdička, znamenající, že jejich jízda bude prozkoumána videorozhodčím. A se zhruba desetiminutovým odstupem následovala padesátivteřinová penalizace.

"Obrovské zklamání," říkal Jonáš Kašpar. "S tím se asi moc dělat nedá. Máme pocit, že se o nás rozhodovalo u stolu a ne na vodě, kde se rozhodovat mělo. Byla to naše nejlepší jízda v sezoně. Na jednu stranu to tedy bylo výborné - a na druhou stranu tak hořké."

Sami si však žádné chyby nebyli vědomi.

"Byl jsem přesvědčený, že jsme tu bránu projeli oba dva. Vůbec jsem neuvažoval, že by nám tu kuli mohli dát. Jenže dopadlo to, jak dopadlo," říkal Marek Šindler.

Přicházeli pak za nimi soupeři a litovali je. Říkali jim: My tu vaši kuli taky neviděli.

"To je pro nás určitá míra satisfakce, že jiní lidé to cítí jako my," tvrdil Kašpar. "Je to důkaz, že nejde jen o náš subjektivní pocit. Přišli skoro všichni, co na to koukali, dokonce i Škantárové, kteří ví, že by je naše čistá jízda odsunula na čtvrté místo."

Je jim oběma teprve 23 let, tolik toho mohou mít ve vodním slalomu ještě před sebou. Letos byli čtyřikrát ve finálové desítce Světových pohárů, z toho v Tacenu třetí. Na jaře získali v Penrithu titul mistrů světa do 23 let. Jen ty světové šampionáty dospělých jako by pro ně byly prokleté. Loni skončili v Praze hned pod stupni, čtvrtí. A teď byli ze zlatého stupně sesazeni rozhodčími.

"Ale jedním prohraným závodem kariéra nekončí," říkal Kašpar. "Tohle bude i naše motivace do příští sezony. Vletíme do ni super připraveni a budeme chtít dokázat, kam jsme se zase posunuli dál."

Ondřej Štěpánek a Jaroslav Volf, mistři světa z roku 2006, v nich mají důstojné nástupce.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž