Prezident Schuster omilostnil Martikána

B r a t i s l a v a - Slovenský prezident Rudolf Schuster navzdory kritice médií považuje své rozhodnutí udělit milost olympijskému vítězi ve vodním slalomu z Atlanty a stříbrnému medailistovi ze Sydney Michalu Martikánovi za správné. "Mám tuto pravomoc, využil jsem jí a dal jsem mu to," řekl dnes prezident novinářům po setkání s ministrem vnitra Ladislavem Pittnerem, jenž ho navštívil kvůli jmenování policejních generálů. Slovenské ministerstvo spravedlnosti vyjádřilo nesouhlas s udělením milosti Martikánovi, jenž byl odsouzen k podmíněnému trestu za dopravní nehodu před třemi lety, jež si vyžádala lidský život. Proto také první Martikánovu žádost o milost zamítlo.

Olympionik nerespektoval podmínky trestu a řidičský průkaz se vypravil odevzdat za volantem svého vozu; při tom ho policisté přistihli.

Prezident Schuster ale tvrdí, že trest Martikánovi neodpustil, pouze vymazal. "Považuji to jenom za částečnou milost. Jde vlastně jen o vymazání trestu, řidičský průkaz se mu nevrátil, peněžní trest zaplatil. Rozhodl jsem se správně, a nemusí se mnou souhlasit ani novináři ani část veřejnosti," řekl Schuster.

Na otázku, zda je olympijský vítěz něčím jiným než běžní občané, prezident odpověděl, že v Martikánovi jiného občana nevidí. "Nechci, abychom někoho povyšovali jenom proto, že reprezentuje," dodal Schuster.

Martikán v listopadu roku 1997 nerespektoval na silnici u obce Veĺké Zálužie poblíž Nitry omezení rychlosti a srazil devětačtyřicetiletého chodce z nedaleké obce Rumanová. Ten po převozu do nemocnice na následky zranění zemřel.

Tehdy osmnáctiletý Martikán byl odsouzen k sedmiměsíčnímu podmíněnému trestu vězení a k zákazu řízení motorových vozidel na jeden rok. Tento zákaz však Martikán porušil a byl odsouzen k výkonu trestu.

 

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž