Stanislav Ježek během závodu Světového poháru v Tróji.

Stanislav Ježek během závodu Světového poháru v Tróji. | foto: ČTK

Slalomáři Ježek i Hradilek vstoupí do finále SP z první příčky

  • 0
Kajakář Vavřinec Hradilek a kanoista Stanislav Ježek budou při víkendovém závěrečném závodu Světového poháru ve vodním slalomu ve francouzském Pau útočit na celkové vítězství z prvního místa v průběžném pořadí. Jejich pozice v popředí konečné klasifikace však není vůbec jistá, neboť mezi slalomáři jsou těsné rozestupy, navíc se ve finálovém závodu rozdávají dvojnásobné body.

Zatímco Ježek bude útočit na celkové třetí vítězství v SP v kariéře a vede před Slovákem Matějem Beňušem o pouhý bod, Hradilek má větší náskok. Francouz Boris Neveu je za ním o 30 bodů, Ondřej Tunka je na třetím místě o dalších devět bodů zpět. „Vyhrát může kdokoliv,“ řekl v tiskové zprávě svazu Ježek. „Nebude to vůbec snadné,“ přidal se Hradilek.

Hradilek po vítězství v Krakově a druhém místě v Liptovském Mikuláši měl v minulém závodu v Seu mírné potíže s bolavým krkem, který ho trápil celou loňskou sezonu, ale už by měl být v pořádku. „Krk se srovnal i tím, jak jsem v Seu nejel finále, což mě tedy samozřejmě netěšilo. Ale tím jsem tomu dal docela odpočinout a dalo se to dohromady,“ uvedl Hradilek.

Vedení ve Světovém poháru chce udržet. „Ale bude to strašně těžké kvůli dvojnásobným bodům,“ upozornil. Za velkého soupeře považuje zejména Neveua. „On tady bude strašně silný, má formu. Ale já nechci vyhrát patnáctým místem, což se klidně může stát, soustředím se na dobrý výkon,“ doplnil Hradilek.

Kajakářka Štěpánka Hilgertová se vrátila k závodění v minulém dílu SP v Seu po zdravotní pauze. „Takže to tréninkové manko je na fyzičce znát. Musím spíš zařadit nějaké náročnější tréninky rychlostní vytrvalosti na klidné vodě a bude to hned lepší,“ prohlásila sedmačtyřicetiletá dvojnásobná olympijská vítězka. „Tady v Pau voda dost uhání, takže budu vstřebávat závodní rytmus a otestuji si, co je ještě třeba udělat,“ dodala.

Dobře rozjetý Světový pohár mají také deblkanoisté: druzí se ztrátou 21 bodů na první místo jsou Ondřej Karlovský s Jakubem Jáněm a hned za nimi figurují s mankem 19 bodů Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem. Z druhého místa bude o víkendu útočit kanoistka Kateřina Hošková.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž