Poražený kandidát Pound osočil Samaranche

  • 5
Moskva - Neúspěšný kandidát na místo předsedy Mezinárodního olympijského výboru Dick Pound nabídl svou rezignaci na místo šéfa marketinkové komise. Devětapadesátiletý Kanaďan o tom informoval zvoleného šéfa této světové sportovní organizace Jacquese Rogga. "Poslal mi dopis, v němž vysvětlil, že chce, aby nový předseda rozhodl o obsazení jeho funkce," potvrdil Rogge. Vzápětí Pounda požádal, aby ve své práci pokračoval, nevyloučil však, že se uskuteční výběrové řízení.

Pound mimo jiné vedl za MOV jednání o televizních právech, jejichž závěry byly hodnoceny jako jeden z největších úspěchů jedenadvacetiletého působení bývalého předsedy Juana Antonia Samaranche.

Pound, jenž je i šéfem antidopinkové agentury MOV, bezprostředně po volbě obvinil odstupujícího předsedu, že svou veřejnou podporou Roggovi výsledky hlasování ovlivnil. Na otázku, zda si myslí, že Samaranch ovlivňoval dění v zákulisí, odpověděl: "Vůbec o tom nepochybuji."

Olympijský výbor označil Pound za eurocentrickou organizaci. Kanadský právník získal ve druhém kole voleb předsedy 22 hlasů, o jeden méně než korejský kandidát Kim Un-yong. Vítězný Rogge jich dostal 59.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž