Pořád stříleli, útočili, ale gól dali jediný

S o f i e (Od našeho zvláštního zpravodaje) -
Takhle, jak to dokázalo národní mužstvo do svého soupeře, se zakousne pitbul. Odsypalo se teprve pětadvacet vteřin a famózní start mohl zakončit Koller rekordně rychlým gólem. Nedal a jako by tenhle nezdar na něj dolehl po celý zápas. Nikoliv však na tým. Ten hrál perfektní partii, neustále útočnou a zničující soupeře. "Připadalo mi, že jsme domácím mužstvem my," postřehl ze své branky Pavel Srníček. Stačí porovnat statistiku: nebezpečné střely na branku 12:2 a rohové kopy 12:3. Bulhaři prostě selhali, ani Balakov ničím nepřipomínal bájného fotbalistu. Gólman Zdravkov byl v jednom ohni, vypadal přepadle a řadu míčů nejistě, i když úspěšně vyrážel. Nedvěd, Koller ani Fukal ho ani opakovaně nepřekonali. Chyběly jedině góly, kterých už do přestávky mohlo přijít pět. "Bylo důležité, že se tým nepoložil," řekl trenér Jozef Chovanec. "Přístup hráčů byl výborný, šli na doraz, ti z italské ligy, kteří nejsou ještě rozehraní, až na bolest." Nápor pokračoval i po přestávce. Týce nebezpečně pálil, Nedvěd se zlobil za neodpískanou penaltu a v 61. minutě Kollerovu špatně umístěnou placírku chytil z pár kroků gólman. Tyhle nezdary povznášely sebedůvěru Bulharů. "Drželi míč, vylákali nás a pak dlouhým pasem překopli zálohu. To bylo nebezpečné," prohlásil Tomáš Řepka. Vysvobození přinesla až 73. minuta, kdy Poborského, vybíhajícího z pokutového území, hloupě fauloval Markov. Penalta. Nikomu se na ni nechtělo, tak ji kopl sám Poborský - 0:1. Vzápětí se oba aktéři dostali znovu do rolí: Poborský střílí a Markov vyráží míč hlavou z brankové čáry. Velká příležitost domácích přišla v 76. minutě. Dva Bulhaři mohou hravě překonat Srníčka, který už bezmocně sedí na zemi, ale lajdáckým způsobem to pokazí.
Branka: 73. z penalty Poborský. Rozhodčí: Marin (Španělsko). ŽK: Kirilov, B. Ivanov, Markov - Týce, Bejbl, Rada. Diváků: 12 000. Poločas: 0:0.

Bulharsko: Zdravkov - Markov - Pejev, Kirilov (78. Topuzakov), Stojanov - Ilijev, S. Petrov, B. Ivanov, Balakov - Todorov (64. G. Ivanov), Jovov (33. M. Petrov).

Česko: Srníček - Fukal, Rada, Řepka, Týce - Poborský, Bejbl, Horváth (78. Rosický), Nedvěd - Koller (64. Lokvenc), Šmicer (90. P. Vlček).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž