Jevgenij Pljuščenko v kvalifikaci mistrovství Evropy v Sheffieldu

Jevgenij Pljuščenko v kvalifikaci mistrovství Evropy v Sheffieldu | foto: Reuters

Pljuščenko se (opět) vrací. Život normálního smrtelníka ho nebaví

  • 7
"Nebojím se porážky! Mým cílem je až Soči 2014." Už jen slyšet tato slova z úst Jevgenije Pljuščenka je unikát. To že řekl ten extrémně sebevědomý muž, který neuznával jakékoliv jiné místo než první? Ale ano, řekl. V Sheffieldu začalo mistrovství Evropy krasobruslařů a Pljuščenko se už podruhé ve své kariéře vrací na scénu.

"Co podruhé! Jen během této sezony jsem se vracel třikrát," připomene dvě operace kolene i zlomené zápěstí a rusky líčí: "Ja uchadíl, prichadíl, uchadíl, prichadíl."

Tělo 29letého ruského bohatýra už zjevně není tak odolné. V únoru ho čeká další operace, lékaři mu dočistí meniskus. "Nesmím už tělo tolik zatěžovat. Musím skákat míň, dělat míň piruet," přiznává.

ME v krasobruslení

Pondělí a úterý: kvalifikace
Středa: 14:45 krátký program sport. dvojic, 19:30 krátké tance
Čtvrtek: 14:00 krátký program mužů, 19:30 volné jízdy dvojic
Pátek: 14:00 krátký program žen, 19:00 volné tance
Sobota: 12:55 volné jízdy mužů, 18:30 volné jízdy žen

Závodí
Březina, Verner, Kaška, Březinová, sportovní dvojice Herbríková - Halmaert (Kadlecová - Bidař, loni sedmí, se rozpadli), taneční páry Kubová - Kiselev a Myslivečková - Brown.
Loňští šampioni: Amodio (Fr., letos z formy), Maierová (Švýc., ukončila kariéru), sportovní dvojice Savčenková - Szolkowy (Něm.) a pár Pechalatová - Bourzat (Fr.).

Proč se tedy vrací?

Vyhrál vše, má tolik zlatých medailí. I Tomáš Verner se divil: "Nenapadá mě jediná věc, pro kterou by se měl vrátit, proč by to vše podstupoval znovu."

Rus se to českému kolegovi snažil vysvětlit: "Víš, normální život smrtelníka mě nebaví. Potřebuji adrenalin. Proto závodím."

Je tu i více důvodů.

K návratu ho vyzval premiér Putin. Chce, aby se stal vůdčí postavou sborné na hrách v Soči.

A vyzvala ho i jeho druhá manželka, o osm let starší Jana Rudkovská. "Pro ni vyhraju olympiádu! Jana mi slíbila, že pak omezí byznys a bude pečovat o naši rodinu." Oba mají syny z prvních manželství: on jednoho, ona dva. "Ještě bych chtěl kluka a holku."

Předchozím manželem producentky Rudkovské, označované za nejvlivnější blondýnu ruské umělecké scény, byl mocný byznysman Viktor Baturin. Ten jí po rozchodu sebral děti a vyhrožoval, že ji nechá zavřít na psychiatrii.

"Jana pořád jen plakala," říká Pljuščenko, s nímž se tehdy sblížila. "Baturin dělal všechno, aby rozbil i náš vztah." Ale též otec Rudkovské telefonoval krasobruslaři: "Jsi na Janu moc mladý, najdi si jinou ženu."

Přesto se roku 2009 konala svatba. "Janička je mé malé, křehké, ale silné děvčátko," rozzáří se Pljuščenko.
Baturina posléze uvěznili za hospodářskou kriminalitu.

Od minulé olympiády Pljuščenko 22 měsíců nezávodil. Ve Vancouveru obvinil rozhodčí, že jej v souboji s Lysacekem "okradli" o zlato.

Ze světového šampionátu se pak omluvil pro zranění. Ale zároveň vystupoval na exhibicích, za což jej mezinárodní unie doživotně vyloučila. Loni trest zrušila. První závod od Vancouveru, ruské mistrovství, nyní vyhrál, rozhodčí mu dopomohli ke známce 259,67 bodu - jen o 0,63 méně, než získal Kanaďan Chan ve finále Grand Prix.

Sám nicméně doznává: "Jsem stále daleko od vrcholné formy." Byť zvládl v závodě čtverný skok, s jinými se trápil. "Ale jsem šťastný, že jsem zpět."

V Sheffieldu se utká s Březinou, Vernerem, Španělem Fernandezem i Francouzem Joubertem o sedmý evropský titul. "Nevracel by se, kdyby nevěřil, že ho může získat," soudí Joubert.

A Patrick Chan, vládce sezony, se už těší na souboj při mistrovství světa v Nice: "Dřív jsem k Jevgeniji vzhlížel. Teď se s ním chci utkat o zlato."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž