Pljuščenko je krok od titulu

  • 2
Washington - Už jen tečka v podobě vydařené volné jízdy chybí ruskému krasobruslaři Jevgeniji Pljuščenkovi k titulu mistra světa. V krátkém programu se blýskl kombinaci čtverného a trojitého skoku, i když se potýká s bolestmi levého kolena. Druhý je zatím obhájce prvenství Američan Timothy Goebel, bronzový stupínek okupuje Japonec Takeši Honda. Český krasobruslař Tomáš Verner obsadil v krátkém programu 20. místo a v součtu s kvalifikací figuruje před poslední částí soutěže, kam postupuje 24 závodníků, na 21. příčce.

Honda upustil kvůli problémům s kotníkem od náročné kombinace čtverného a trojitého skoku a místo ní ke skoku se čtyřmi otáčkami připojil jen dvojitý. Náročnou kombinaci vedle Pljuščenka zvládli ještě Goebel, další Američan Michael Weiss, a Číňan Li Čcheng-ťiang.

"Dneska jsem zajel normálně, ne svůj nejlepší výkon, ale bylo to dobré," konstatoval Pljuščenko. "Samozřejmě ale mohu zajet lépe," věří. Krasobruslař, jenž loňský šampionát zmeškal kvůli zranění, není úplně v pořádku ani nyní a před volnými jízdami bude s největší pravděpodobností potřebovat injekci na utišení
bolesti v koleně.

Úplně fit není ani druhý Goebel, který se minulý týden léčil z chřipky. Američan po úterní jízdě musel na kapačku, protože byl úplně dehydrovaný.

V soutěži tanečních párů se po povinném tanci, kterým byl rakouský waltz, dělí o vedení vítězové jednotlivých skupin. Obhájci titulu Irina Lobačevová a Ilia Averbuch z Ruska vyhráli skupinu A, Kanaďané Shae-Lynn Bourneová s Victorem Kraatzem triumfovali v béčku.

Český pár Veronika Morávková, Jiří Procházka obsadil v první skupině osmé místo a před čtvrtečním originálním tancem se dělí o 15. místo.

Morávková ještě v úterní jízdě pociťovala bolesti zraněných zad. "Cítím v nich zvláštní tah," přiznala. Větší potíže ale podle ní páru působily špatně viditelné mantinely. "Menší rozměry kluziště takovým problémem nebyly, na ty už jsme si zvykali při přípravě v Newarku," uvedla krasobruslařka s tím, že v úvodu
jízdy do mantinelů málem narazili.

Podle trenérky Natalje Vorobjevové bylo patnácté místo minimálním cílem, ve skupině se chtěli dostat ještě před sedmé Kanaďany Megan Wingovou a Aarona Loweho. Český pár ale velice potěšilo, jak je po jízdě chválila trenérka mistrů světa
Averbucha a Lobačevové Natalia Liničuková, u níž se v Americe před šampionátem připravovali.

Výsledky
Muži - po krátkém programu:
  1. Pljuščenko (Rus.) 1,0, 2. Goebel (USA) 2,0, 3. Honda (Jap.) 2,6, 4. Weiss (USA) 3,4, 5. Li Čcheng-ťiang (Čína) 4,0, 6. Davydov (Běl.) 6,6, ...21. Verner (ČR) 16,4.
Taneční páry - po povinném tanci:  1. Lobačevová, Averbuch (Rus.) a Bourneová, Kraatz (Kan.) 0,4, 3. Grušinová, Gončarov (Ukr.) a Denková, Stavijski (Bul.) 0,8, 5. Chaitová, Sakhnovski (Izr.) a Navková, Kostomarov (Rus.) 1,2, ...15. Morávková, Procházka (ČR) 3,2.

Jevgenij Pjuščenko při krátkém programu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž