Jiří Jedlička

Jiří Jedlička - Jiří Jedlička. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Plavecký rekordman Jedlička vynechá mistrovství světa. Forma prý zmizela

  • 0
Když letos 26. června zlomil osm let starý národní rekord Daniela Málka na 50 metrů a jen před týdnem na univerziádě pomohl polohovkářské štafetě k dalšímu českému maximu, odborníci od něj na právě nadcházejícím mistrovství světa čekali velké věci. Ale plavec Jiří Jedlička umí překvapit: do Říma vůbec nejede.

Důvod? Forma prý zmizela. "Nevíme proč, ale jeho forma se vytratila, není záruka, že by plaval dobře," řekl jeho kouč Jaroslav Strnad.

Vraťme se opět na červnový šampionát v pražském Podolí. Tituly na stometrové i dvojnásob dlouhé prsařské trati se od Jedličky očekávaly automaticky. To splnil. Jenže on navíc ke všemu již v semifinále padesátky přidal fantastický rekord, který dosud držel Daniel Málek.

Ten v japonské Fukuoce zaplaval nejkratší distanci za 28,22 vteřiny a Jedlička čas stlačil o dalších 11 setin. A to je padesátka nejméně oblíbenou tratí pardubického plavce.

Když se pak na dvousetmetrové vzdálenosti přiblížil "na dostřel" dalšímu rekordu Málka, očekávalo se, že jeho chvíle přijde právě v Římě: "Při současných rekordech hrají velkou roli nové plavky. Jsou neuvěřitelné, jak moc vám pomůžou," uvedl trenér Petr Přikryl.

"Na delších tratích se k plavkám přidává delfínový kop po obrátce, který dřív nebyl povolený. Proto předpokládám, že Jedlička může rekord překonat už na mistrovství světa."

Jenže všechno je jinak. Jedličkova fazona se nejspíš vytratila na univerziádě v Bělehradě, kde ji naopak měl vypilovat do dokonalosti: "Budu se snažit alespoň jednu trať vyladit na maximum," říkal plavec SCPA Pardubice před závody v Srbsku, kam netradičně odcestoval vlakem. Možná i to hrálo svou roli.

"Od plavání si dávám chvilku pauzu. Na zimní sezonu už bych měl být v pořádku," okomentoval Jedlička své rozhodnutí šampionát v Itálii vynechat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž