Plavec Svoboda poprvé zasáhne do závodů dálkařů

Brno - Znojemský plavec Květoslav Svoboda vymění tuto sobotu na veslařském kanálu v Seville poprvé bazénový závod za start ve Světovém poháru dálkových plavců na deset kilometrů. Společně se Svobodou se pod vedením reprezentačního trenéra Zdeňka Tobiáše představí ve Španělsku i Rostislav Vítek a Jana Pechanová.

V nominaci byl ještě Jakub Fichtl, jehož však vyřadila angína, kterou léčí antibiotiky. Svobodovi už v březnu po mistrovství světa v Austrálii skončila sezona.

"Hledám zpestření dalšího průběhu sezony. Jedním z nich je i dálkové plavání. Na volné vodě a desetikilometrové trati poplavu poprvé. O přechodu mezi dálkové plavce zatím neuvažuji, spíše si chci zlepšit vytrvalost," řekl Svoboda, který už má letos za sebou dálkový závod na pět kilometrů v Pardubicích.

V tomto roce přešlo k dálkovému plavání už několik bazénových plavců. "V plaveckých maratonech mají snazší cestu k nominaci na olympijské hry. To ale není Svobodův případ, který si podle mého názoru nominaci na olympiádu v bazénových disciplínách snadno vybojuje. Jsem ale sám zvědav, jak si povede," uvedl trenér Tobiáš.

Čeští reprezentanti zasáhnou v Seville letos poprvé do Světového poháru v dálkovém plavání. O týden později se představí v dalším závodu SP v Londýně.

"Na startu v Seville se představí v kategorii mužů přes padesát plavců a takřka stejný počet bude i v kategorii žen. Nikdo ze světové elity nebude na startu chybět také proto, že se příští rok ve stejném místě poplave kvalifikace o start na olympijských hrách," dodal Tobiáš.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž