Plavec Jan Micka.

Plavec Jan Micka. | foto: Pavel Němeček, MAFRA

Plavec Micka má druhou medaili z juniorského MS, stříbro na 800 m kraul

  • 4
Český plavec Jan Micka vybojoval na MS juniorů už druhou medaili. Po bronzu na 400 m kraul získal v Dubaji stříbro ve finále osmistovky v českém rekordu 7:56,33.

Osmnáctiletý největší český talent posledních let vylepšil vlastní letošní maximum o  2,39 sekundy. Rychlejší než nejmladší český olympionik na loňských hrách v Londýně byl pouze Australan Mackenzie Horton v času  7:45,67 minuty. Třetí místo obsadil Polák Pawel Furtek, který byl přesně o dvě sekundy pomalejší než český reprezentant. 

 "Od začátku jsem se snažil držet krok s Australanem Mackenziem. Po 400 metrech mi ale bohužel začaly docházet síly a myslel jsem, že nedoplavu. Nakonec jsem ale dokázal uhájit druhé místo," uvedl v tiskové zprávě Micka. Poplave ještě 1500 metrů, kde bude rovněž patřit mezi kandidáty na medaili.

V pondělí se Micka stal prvním českým medailistou z mistrovství světa juniorů v historii, nyní už je dvojnásobným držitelem cenného kovu. Svěřenec Jaroslavy Passerové se letos stal v Poznani i dvojnásobným mistrem Evropy své kategorie na dvou nejdelších tratích a k tomu přidal stříbro na kraulařské čtyřstovce.

Na světovém juniorském šampionátu se daří i šestnáctileté Lucii Svěcené, která jako třetí postoupila do dnešního semifinále závodu na 50 metrů motýlek a v něm zaplavala dokonce druhý čas 26,77 sekundy. Dvojnásobná medailistka z červencového juniorského mistrovství Evropy v Poznani překonala vlastní český rekord z letošního roku o 11 setin. O medaili bude bojovat ve čtvrtek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž