Čeští reprezentanti v plavání Martin Baďura a Barbora Závadová

Čeští reprezentanti v plavání Martin Baďura a Barbora Závadová | foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Plavec Baďura vylepšil rekord a stále bojuje o olympijskou naději

  • 2
Martin Baďura minulý týden na evropském šampionátu v Debrecínu vytvořil nový český rekord na 50 metrů znak časem 26,31 vteřiny. "Počítal jsem, že ho zaplavu, ale čekal jsem, že budu ještě rychlejší," přiznal Baďura, plavec KPS Ostrava. Rekordní čas ho přišel draho. Na 37 tisíc korun.

Tolik peněz musel dát dohromady, aby vůbec na šampionát mohl jet. Nesplnil potřebný limit, a tak startoval na divokou kartu. Tudíž mu Český plavecký svaz pobyt v Maďarsku na rozdíl od ostatních reprezentantů neplatil.

Od Centra individuálních sportů Ostrava (CISO) dostal 20 000 korun, od klubu deset. A sedm si doplatil sám z internetového obchodu, který provozuje.

Z 37 tisíc korun se mu vrátí osm. Ty mu dají šéfové svazu jako prémii za překonání národního rekordu. "Je ale otázkou, kdy ty peníze dostane," podotkl trenér Boris Neuwirt.

Baďura získal divokou kartu poprvé v kariéře. "Už před dvěma roky jsem doufal, že ji budu mít, když mi chyběla setina na mistrovství světa, ale tam to nevyšlo. Teď ano a zrovna byly náklady tak vysoké."

Ostatně přemýšlel, jestli za takových podmínek má do Debrecínu vůbec jet. "Ale jelikož pořád bojuji o olympiádu, tak to bylo nutné. Je to velká zkušenost, stálo to za to. Pokud by se to odrazilo na mých výkonech, bylo by to úplně nejlepší."

Ostravský plavec bude mít poslední šanci přiblížit se olympijským hrám od 13. do 16. června na mistrovství Maďarska v Budapešti. Tam se zaměří hlavně na 100 metrů znak. Jeho osobní rekord je 56,19 vteřiny. Ví, že ho musí stlačit pod 56 vteřin, aby zvýšil svou šanci v Londýně závodit.

"A hodně pod padesát šest vteřin, na takových 55,50," zdůraznil. "Ale jistotu bych měl, kdybych splnil A limit a dokázal jít pod padesát pět vteřin."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž