Miroslav Knedla

Miroslav Knedla | foto: István Derencsényi

Vánoční cenu plavců ve Zlíně ozdobí start olympionika Knedly

  • 0
Loni vytvořil na zlínské Vánoční ceně nový rekord na 50 metrů znak, letos ji poplave Miroslav Knedla už jako držitel olympijského limitu na dvojnásobné trati. Tradiční akce se uskuteční v krátkém bazénu místních lázní tento víkend.

„Padesátku letos vynecháme,“ prozradil Zdeněk Kasálek, Knedlův trenér v Plaveckém klubu Zlín.

Hlavní disciplínou českého reprezentanta na Vánoční ceně bude znakařská stovka, na které se kvalifikoval na letní hry do Paříže, a dvoustovka. Jako doplňkové disciplíny si vyzkouší 50 metrů motýlka a prsa.

„Jsou to pro nás přípravné závody před mistrovstvím Evropy v krátkém bazénu,“ zmínil Kasálek první velkou akci zlínského maturanta mezi dospělými.

Medaile zatím sbíral na mládežnických šampionátech, se kterými se v září rozloučil v izraelské Netanji ve velkém stylu. Jako druhý český plavec dosáhl na juniorský titul ze světového šampionátu, když opanoval padesátku znak. Na dvojnásobné vzdálenosti dohmátl druhý a hlavně v semifinále časem 53,28 vteřiny výrazně vylepšil seniorské české maximum a zajistil si s předstihem nominaci na olympiádu.

„Ve Zlíně to ale na český rekord nebude. Do závodu jde z plného tréninku a po krátkém odpočinku poté, co bral antibiotika,“ podotkl Kasálek. „O nejlepší časy Vánoční ceny by se ale mohl pokusit.“

Plavec Miroslav Knedla na MEJ v Otopeni.

Jeho největším konkurentem bude reprezentační kolega Jan Čejka.

Knedla cílí na evropský šampionát v krátkém bazénu za dva týdny v Rumunsku, kde poplave padesátku znak a polohový závod na 100 metrů. Dvojnásobná polohovka je jeho druhou disciplínou a také v té by chtěl startovat pod pěti propletenými kruhy.

„Svět je o dvě vteřiny dál než náš český rekord, což je poměrně hodně. Mirek ale ví, kde má rezervy, a splnění limitu předem nevzdáváme,“ ujistil jeho trenér.

Po mistrovství Evropy ho čeká ještě domácí šampionát, kterým Knedlovi skončí krátká zimní sezona. V novém roce se už bude chystat na olympijské hry. Ještě předtím bude debutovat na seniorském mistrovství světa v dlouhém bazénu v Kataru. Přípravu na vrchol kariéry naruší jen květnové maturity na zlínském gymnáziu.

„Tím, že má splněný limit, můžeme přípravu ladit vyloženě na olympiádu,“ pochvaluje si Kasálek před Vánoční cenou s pořadovým číslem 59.

Páteční program startuje v 16 hodin, v sobotu začíná finálový blok v 17 hodin a v neděli v 16 hodin. Ostrá konkurence se čeká především mezi prsaři v čele s českým reprezentantem a zlínským odchovancem Matějem Zábojníkem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž