Michael Phelps kontroluje na tabuli čas, kterého v Charlotte dosáhl.

Michael Phelps kontroluje na tabuli čas, kterého v Charlotte dosáhl. | foto: AP

Plavecký fenomén Phelps vyhrál hned druhý závod po návratu do bazénu

  • 2
Nejúspěšnější olympionik všech dob Michael Phelps krátce po svém návratu k plavání oslavil první vítězství. Osmadvacetiletý Američan ovládl na páteční Grand Prix v Charlotte závod na 100 metrů motýlek v čase 52,13 vteřiny. Druhého Bělorusa Pavla Sankoviče předčil o téměř šest desetin vteřiny.

Phelps dosáhl naprosto stejného času jako při svém prvním závodu po bezmála dvouleté pauze, na konci dubna tehdy prohrál v Mese jen s další americkou hvězdou Ryanem Lochtem.

"Je to prima vidět u svého jména zase jedničku. Tohle je poprvé od doby, co jsem zpátky. Snad těch prvních míst přibude pěkná řádka," uvedl majitel 18 zlatých olympijských medailí, který po hrách v Londýně oznámil konec kariéry, ale nyní se rychle dostává zpět do formy.

V pátek absolvoval i rozplavbu na 200 metrů volný způsob a splnil limit pro účast na americkém šampionátu. Do finále na této trati už nenastoupil.

S Lochtem tentokrát síly nezměřil, neboť jeho dlouholetý rival se zotavuje po zranění kolena a závody sledoval jen z tribuny. Na otázku, zda by Phelpse porazil, pětinásobný olympijský vítěz se smíchem odpověděl: "Ne, vždyť mám na noze ortézu." 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž