Petra Chocová

Petra Chocová | foto: Karel Pešek, MAFRA

Plavecká „babička“ Chocová chce dál prohánět mladé soupeřky

  • 0
Je jí třicet, a když kolem sebe na závodech vidí „náctileté“ soupeřky, občas má zvláštní pocit. Některé kolegyně jí dokonce vykají. „Už jsem mezi nimi trošku taková stará babička,“ směje se českolipská plavkyně Petra Chocová.

„Když je soupeřka vedle o nějakých třináct let mladší, tak je to už takové zajímavé. Nebo když mě na menších závodech zdraví Dobrý den, tak už si tam připadám trochu mimo.“

Prsařka Petra Chocová patří dlouhodobě k plavecké špičce a je mnohonásobnou českou rekordmankou. Závodila na olympiádě, stala se mistryní Evropy v krátkém i dlouhém bazénu, vybojovala stříbro na univerziádě, mnohokrát byla vyhlášena sportovkyní roku na Českolipsku.

Zkušená závodnice plave za PK Česká Lípa, kde ji trénuje její otec Tomáš Choc. Před dvěma lety se dala i na politickou dráhu a zasedla v zastupitelstvu města Česká Lípa.

Naposledy se Petra Chocová minulý víkend blýskla na sedmém podniku Českého poháru v Jihlavě, kde vyhrála závody na 50 m motýlek, 50 m prsa a 100 m prsa. Zdá se, že před prosincovým světovým šampionátem v Kanadě nabírá formu.

Petra Chocová
Petra Chocová

„Jsem moc spokojená, protože časy se hýbou směrem dolů. A vzhledem k blížícímu se mistrovství světa to zatím vypadá dobře,“ těšilo ji.

Před minulým kolem Českého poháru v Plzni měla Chocová potíže s krční páteří. Za ta léta je však už na zdravotní trable zvyklá a nenechá se rozhodit. „Problémy s krční páteří přetrvávají, ale není to už tak strašné, že bych nemohla trénovat. Už to zvládám i v bolestech,“ uvedla plavkyně. „A v závodech v sobě má člověk trošku adrenalin a chuť závodit. Takže bolest se dá zvládnout a není tak cítit.“

Za měsíc se v kanadském Windsoru koná světový šampionát v krátkém bazénu a na ten teď Petra Chocová usilovně trénuje. Součástí její přípravy bude i start na víkendovém mezinárodním mistrovství republiky Masters v domovské České Lípě. „Beru to tréninkově,“ komentuje svůj start na akci, kde závodí plavci od 25 let výše.

Dál však chce soupeřit především s plavkyněmi v elitních soutěžích. „Mám v plánu i po třicítce zkoušet útočit na nové osobáky a české rekordy. Uvidíme, jak to půjde. Ale nevzdávám se a budu s těmi mladými bojovat dál,“ říká odhodlaně Petra Chocová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž