Pětibojařka Grolichová vyhrála v Moskvě

Moskva, Praha - Historicky první česká vítězka závodu Světového poháru v moderním pětiboji se jmenuje Lucie Grolichová. Osmadvacetiletá bronzová medailistka z mistrovství světa 1997 ovládla závod v Moskvě. "Vyhrála jsem a ještě tomu moc nemohu uvěřit. Určitě to byl můj životní závod," řekla Grolichová.

Dosud nejlépe v seriálu skončila z českých závodnic Alexandra Kalinovská, která před třemi lety doběhla třetí v Mostu. "Ten pocit, když jsem probíhala cílem, byl nádherný," uvedla Grolichová.

K výhře se odrazila výkony ve střelbě a šermu. "To jsou moje nejsilnější a nejdůležitější disciplíny," řekla závodnice pražské Dukly. Plavalo se v pětadvacetimetrovém bazénu a Češka se přiblížila osobnímu rekordu. "I když
mám raději padesátku," prohlásila.

Již po šermu byla na druhém místě průběžného pořadí, a to platilo i po plavání. "Na koni jsem shodila jenom jednu překážku," řekla. Po parkuru se vyšvihla do čela před Maďarku Zsuzsannu Vörösovou, trojnásobnou mistryni světa a olympijskou vítězku.

Do tříkilometrového běhu nastupovala Grolichová s náskokem osmi vteřin. "Trenér mi před během říkal, že jdu o první místo s Maďarkou a o další se prý nemám starat," řekla.

V první části běhu soupeřce poodběhla, ale půl kilometru před cílem byl její náskok pouhých šest vteřin. "Ale to už byl v podstatě finiš a to se nedalo pustit. Dvě stě metrů před cílem to bylo jasné," tvrdila Grolichová.

Trenér Jakub Kučera očekával, že Vörösová jeho svěřenkyni doběhne, ale nestalo se. "Běh byla moje nejslabší disciplína a jsem ráda, že je vidět, že jsem na tom pracovala a vyšlo to," uvedla pětibojařka. Za výhru dostala obrovskou trofej, až si z ní dělali legraci, jestli by ji neměla nechat v Rusku. "Určitě to musím dovézt domů," řekla.

V ruské metropoli skončily předloni naděje Grolichové na účast na olympijských hrách. V kvalifikaci figurovala před parkurem druhá, ale jízda na koni se jí nevyvedla a v Aténách byla jen jako náhradnice. "Moskva se mi teď touto výhrou odvděčila," řekla Grolichová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž