Peloton spal, uprchlíci se radovali

F r e i b u r g , P r a h a - Osmnáctá etapa slavné Tour de France, v níž cyklisté sjeli z hor a po delší době je čekal lehčí profil, měla odpočinkový charakter. Většina favoritů už byla myšlenkami na trati páteční 58,6 kilometrů dlouhé časovky a pedály tak měli možnost roztočit rychleji ti, kteří pozice elity ohrozit nemohli. Už tři kilometry po startu v Lausanne nasadila k jednomu z nejdelších úniků v historii závodu skupinka pěti jezdců Durand, Robin, Voigt, Commesso a Vinokurov. Ten nakonec v taktické bitvě prohrál v cíli s Commessem z Itálie.

Peloton nebral uprchlíky příliš vážně a ti postupně získali až téměř osmadvacetiminutový náskok. V tu chvíli však do cíle zbývalo ještě sto osm kilometrů.

Uniknuvší skupinka byla v klidu, na 66. kilometru dokonce čtyři z nich zastavili a vykonali malou potřebu, kterou si cyklisté při závodech většinou odbudou za jízdy. Ani to hlavní pole ještě nevyprovokovalo k vyšší rychlosti.

Na 136. kilometru ale zbytku startovního pole došla trpělivost, z odpadlíků se konečně stali pronásledovatelé a náskok se začal zmenšovat. Dostihy pokračovaly, ale nebyly tak usilovné a  začaly příliš pozdě na to, aby se po osmi letech v cíli etapy na německém území mohl radovat někdo mimo pětici nejodvážnějších jezdců.

Kazach Vinokurov se pak rozhodl tuto prognózu ještě pojistit a na čtyřicátém kilmetru před cílem, kdy se peloton přiblížil na méně než šestnáct minut, nasadil k úniku. Ten zachytil jen Commesso a spolu opustili zbývající trojici. Ta za nimi přes deset kilometrů vlála ve vzdálenosti dvou set metrů, ale pak psychicky nevydržela a začala ztrácet.

V závěru oba jezdci hodně taktizovali, málem se zastavili, když nikdo nechtěl nastoupit ke spurtu z nevýhodné vedoucí pozice. Nakonec první zabral Kazach, ale přeskočil mu řetěz a Ital, který už jednou radost z vítězství v Tour de France zažil, byl v cíli o chvíli dřív. Vinokurov, který startoval jako jedenadvacátý, se posunul hluboko do druhé desítky celkového pořadí. Peloton dojel do cíle ze ztrátou přes patnáct a půl minuty. Přijel v něm i jediný český zástupce Pavel Padrnos, který je před zítřejší náročnou časovkou na 88. místě.

"Měl jsem vítězství na dosah. Ale Salvatore měl nakonec chladnější hlavu v cíli mě přespurtoval. Moc jsem toužil vyhrát. Je to škoda," litoval v cíli Vinokurov. Dnešní etapa rozhodla o držiteli zeleného trikotu pro vítěze bodovací soutěže, který již popáté za sebou získal Němec Erik Zabel, přestože ani jednou nevyhrál. Vyhlášený německý spurtér překonal rekord, který držel spolu s Irem Seanem Kellym, jenž vybojoval zelený trikot čtyřikrát v letech 1982-1989.

Obhájce prvenství Armstrong dnes dojel do cíle v pelotonu a od druhého Ullricha jej dělí 5:47 minut. Vedoucí jezdec celkového pořadí si před páteční časovkou věří a nepřipouští, že by jej Němec mohl ohrozit. "Děláte si legraci?" reagoval na otázku, zda jej vítěz závodu z roku 1997 může v pátek svléknout ze žlutého dresu. "Loni jsem na Tour vyhrál tři časovky. Jsem připraven vyhrát i zítra," zdůraznil Armstrong.

18. etapa (Lausanne - Fribourg-en-Brisgau, 246.5 km): 1. Commesso (It.) 6:08:15 hod., 2. Vinokurov (Kaz.) stejný čas, 3. Durand (Fr.) -1:05, 4. Voigt (Něm.), 5. Robin (Fr.) oba -1:16, 6. Larsen (Dán.), 7. Knaven (Niz.), 8. Marichal (Belg.), 9. Perraudeau (Fr.) všichni -15:35, 10. Hamburger (Dán.) -15:37... 50. Padrnos (ČR) -15:40.

Celkové pořadí: 1. Armstrong (USA) 82:01:18, 2. Ullrich (Něm.) -5:37, 3. Beloki -6:38, 4. Heras (oba Šp.) -6:43, 5. Virenque -7:36, 6. Moreau (oba Fr.) -8:22, 7. Botero (Kol.) -10:19, 8. Escartin -11:35, 9. Mancebo -13:07, 10. Beltran (všichni Šp.) -13:08... 14. Vinokurov -24:18... 88. Padrnos -2:33:37.

Dívky na koních zdraví cyklisty během osmnácté etapy Tour de France


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž