Pechanové šlo na plaveckém MS o život

  • 2
Melbourne - Dálkové plavkyně propadly na mistrovství světa v plaveckých sportech panice. Velké vlny a vítr o rychlosti 75 km/h donutil pořadatele dnešní závod na 25 kilometrů přerušit a posunout ho v Melbourne na neděli. "Byla to moje první pětadvacítka a určitě byla také poslední. Tady už jde o život," řekla agentuře AP česká reprezentantka Jana Pechanová.

Zatímco v předchozích dnech bylo v Austrálii slunečno a 37 stupňů Celsia, při dnešním závodě se počasí zcela obrátilo.

Teplota klesla o 25 stupňů a k silnému větru se navíc přidal déšť. "Bylo to něco hrozného. Vlny si mě přehazovaly, jak chtěly - dopředu, dozadu, vůbec jsem nevěděla, co se se mnou děje," řekla ruská plavkyně Natalija Pankinová, která byla v době přerušení závodu na třetím místě.

Jiný názor měla domácí reprezentantka Shelley Clarková. "Vůbec mi to nepřišlo drsné. Proto jsem si nejdřív myslela, že závod se ruší kvůli žralokům," prohlásila na oficiálních stránkách šampionátu závodnice, která už prý plavala v mnohem horších podmínkách.

K rozhodnutí přerušit závod dospěli pořadatelé poté, co se v cílové rovince vlivem větru a vln utrhnul ukotvený ponton. Organizátoři oznámili, že v neděli budou závodnice startovat v rozestupech, jaké měly po 12,5 kilometrech, kdy byl závod přerušen.

Podle trenéra americké reprezentace Billa Rose je velmi pravděpodobné, že drtivá většina plavkyň už se do moře v neděli neponoří. "Tipoval bych, že jich nastoupí tak osm," prohlásil.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž