Pantani odstoupil z Tour de France

M o r z i n e - Peloton cyklistické Tour de France opustil Ital Marco Pantani, který se rozhodl v úterý večer odstoupit ze zdravotních důvodů. Vítěz z roku 1998 si v cíli úterní šestnácté etapy stěžoval na problémy s žaludkem a ohlásil, že nebude schopen nastoupit na start další etapy. Přitom Pantani, vítěz Tour z roku 1998, šestnácté etapě dlouho kraloval, ujel pelotonu a jel výborně, ale při výjezdu na 1700 metrů vysoký vrchol Col de Joux-Planepak mu došly síly a do cíle dojel v doprovodu dvou kolegů týmu se ztrátou téměř čtrnácti minut na vítězného Francouze Virenqua.

"Marco vypil hodně studené vody a cukrů. Nebyl schopen strávit normální jídlo a ztratil všechnu sílu," vysvětlila Pantaniho manažerka Manuela Ronchiová s tím, že cyklista
onemocněl úplavicí. "V takové situaci nemáte na výběr. Lékaři provedli vyšetření a my jsme nenašli jinou možnost než odstoupení," dodala Ronchiová. Pantani, který vyhrál letos dvě horské etapy ale po úterý byl v průběžném pořadí až čtrnáctý se ztrátou téměř jedenadvaceti minut na vedoucího Američana Armstronga, se podle ní okamžitě vrátí do Itálie.

"Zatím nevíme, co způsobilo jeho problémy, ani kdy bude znovu závodit," uvedla v oficiálním prohlášení stáj Mercatone Uno. Podle Ronchiové by měl být Pantani příští týden v pořádku.

Italský cyklista Marco Pantani předjíždí v cíli 12. etapy Tour de France Američana Lance Armstronga


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž