Oštěpaře Železného získají Finové

P r a h a - V dohledu je přestup oštěpaře Jana Železného ze Startu Karlovy Vary do některého z finských klubů. "Mělo by se jednat o sportovní přestup, nikoliv o Honzovu naturalizaci," upřesnil atletův manažer Jan Pospíšil. "Když někoho nemůžete porazit, tak si ho koupíte," prohlásil v žertu před podpisem sponzorské smlouvy s nejlepším atletem světa a Evropy loňského roku Iiro Vuorela, generální ředitel finské firmy Jippii! Kvůli prezentaci nového sponzora přeruší v březnu na tři dny i soustředění v Jižní Africe, kam odlétá už v pátek a kde se bude připravovat až do 19. října.

Zástupce finské firmy naznačil, že k uzavření dohody přispěla skutečnost, že oštěp je ve Finsku hodně oblíbený. Světový rekordman tam bude často závodit: 20. května a 14. června v Helsinkách (nebo 17. června v Kuortane) a na přelomu června a července se na severu země zúčastní tzv. oštěpařského festivalu, v jehož rámci se konají společné tréninky mládeže, stáže trenérů či soutěže pro všechny věkové kategorie.

Železný přiznal, že vzhledem k množství společenských akcí má zhruba dvoutýdenní skluz v přípravě, proto páteční odlet do Jihoafrické republiky považuje svým způsobem za vysvobození.

"Jsem trochu unaven psychicky a potřeboval bych proto zase poznat fyzickou únavu," těší se Železný. "Zatím trénink nebyl příliš souvislý. Strašně se těším, že bez jakýchkoliv jiných vlivů budu jenom trénovat, jíst a spát. A chytat ryby, samozřejmě," nezapomněl oštěpař na svého koníčka.

Narozdíl od minulých let proloží Železný přípravu v Africe závodem pouze v případě, že se bude cítit ve výjimečné formě. První start chystá až do Ósaky, kde se 12. května uskuteční tradiční mítink Grand Prix. Vedle zmíněných startů ve Finsku se letos jednou představí v tuzemsku - 31. května na Zlaté tretře v Ostravě, a před mistrovstvím světa počítá ještě se Zlatou ligou v Paříži (6. července) a Grand Prix ve Stockholmu (17. července).

I když je oštěp letos zařazen do programu Golden League i Grand Prix, považuje Železný za svůj jasný cíl srpnové mistrovství světa v Edmontonu. "Všiml jsem si, že při změnách v bodování v Golden League se trochu zapomíná na technické disciplíny na úkor běhů. Proto je pro mne i výhodnější zaměřovat se na Finsko a bude mi to vyhovovat i vzhledem k přípravě na mistrovství světa," předpokládá Železný.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž