Olympijský oheň pro Sydney již vzplál

S y d n e y - V řecké Olympii byl v úterý slavnostně zažehnut olympijský oheň. Pochodeň, která poputuje do Sydney, vzplane ve středu a oheň z Olympie se pak vydá na nejdelší štafetu v historii, která skončí až v den zahájení olympijských her, 15. září. Ceremoniál v ruinách antického města, které bylo kdysi zasvěceno bohu Diovi a v němž vznikla v roce 776 před Kristem tradice olympijských her, obstaralo dvacet hereček, oblečených do bílých říz, a osm jejich mužských kolegů.
Rituál zapálení plamene začal v chrámu bohyně Héry a skončil na stadiónu, kde se konaly první olympijské hry. Starověkou tradici ukončil až římský císař Theodosius v roce 394.

"Apollón zažehl slunečními paprsky tuto požehnanou pochodeň," zakončila slavnostní ceremoniál Thaleia Prokopiouová, která představovala hlavní kněžku. K zapálení pochodně použila slunečních paprsků odražených zrcadlem zavěšeným na olivovníku,
rostoucím uprostřed starořeckých ruin.

Olympijská pochodeň bude zapálena ve středu a deset dní bude cestovat po řeckých městech. V sobotu 20. května bude v Aténách slavnostně předána do rukou pořadatelů her v Sydney.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž