Za Nový Bor hraje i indická dvojka Harikrišna Pentala, jemuž patří třetí místo...

Za Nový Bor hraje i indická dvojka Harikrišna Pentala, jemuž patří třetí místo v Asii a pětadvacáté na světě. Novoborskou jedničkou je David Navara, 22. hráč světového žebříčku. | foto: 1. Novoborský ČK

Neuvěřitelná šachová dominance, Nový Bor získal další titul

  • 2
Novoborští šachisté dál drtí veškerou konkurenci. O víkendu získali už šestý mistrovský titul v nejvyšší soutěži družstev v řadě.

Hráči 1. Novoborského šachového klubu o víkendu rozšířili svou neuvěřitelnou sbírku úspěchů o sedmé zlato z extraligy družstev. Svou neporazitelnost protáhli už na šestou sezonu v řadě. „V šestašedesáti zápasech jsme nepoznali pocit porážky, taková šňůra nemá v historii extraligy ani v náznaku konkurenci. Jistě nemusím uvádět, jak to působí na naše soupeře,“ řekl kapitán týmu Petr Boleslav.

Kompletní dvanáctka extraligových týmů se o posledním březnovém víkendu představila v kulturním centru Střelnice v Turnově, kde místní šachový klub Zikuda uspořádal závěrečné trojkolo extraligy. „Pořadatelství jsme zvažovali již od prvního finále v Poděbradech. Chceme zviditelnit Turnov i Český ráj před šachovou veřejností a turnovským občanům a šachovým příznivcům zase přiblížit naše význačné šachové osobnosti,“ řekl šéf domácího klubu František Zikuda.

Víkendové boje podle očekávání ovládl tým z Nového Boru. V čele s českou jedničkou a aktuálním vicemistrem Evropy Davidem Navarou, který v pátek oslavil třicátiny, si Novoborští ve všech třech zápasech připsali vítězství. Po výhrách nad Turnovem a Frýdkem-Místkem obhájili loňské prvenství už kolo před koncem soutěže. Úspěšnou sezonu zakončili Novoborští výhrou nad Tatranem Litovel. „Každý titul je cenný a každá sezona je pro náš tým vždy velkou zkouškou,“ uvedl kapitán Petr Boleslav.

Zásadní moment přišel už v úvodních kolech sezony, kdy Nový Bor porazil své největší rivaly z Pardubic. Jedinou bodovou ztrátu v podobě zápasové remízy dokázali obhájcům zlatých medailí přivodit v letošní sezoně hráči Labortechu Ostrava, kteří v konečném pořadí obsadili čtvrté místo. Stříbrné medaile získali hráči Rapidu Pardubice, třetí skončila Lysá nad Labem. Šachisté dalšího krajského celku Zikuda Turnov obsadili v konečném hodnocení sedmé místo.

Další úspěšná sezona ještě novoborským šachistům nekončí. V říjnu poletí do makedonského Skopje obhajovat na Evropský klubový pohár loňské stříbro.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž