Pavel Kop

Pavel Kop - Pavel Kop. | foto: ČTK

Nesnáším Maradonu, říká kluk s cenou fair play

  • 11
Praha - Prasklý řetěz, pouhých 50 metrů před cílem, připravil jednoho mladého cyklokrosaře o bronzovou medaili. Ale nakonec ji dostal – díky fair play činu šestnáctiletého Pavla Kopa. "Předjel jsem ho, ale medaili jsem si nezasloužil," vyprávěl Kop, jeden z 18 dekorovaných na včerejším vyhlašování cen Českého klubu Fair play za rok 2004.

Příhoda se stala loni během žákovské olympiády v Holicích. "Klukovi, co měl defekt, se diváci smáli. Můj učitel mi po závodě řekl, že je z dětského domova a ze zvláštní školy. Nikdo mu nepomohl. Bylo mi ho líto," svěřil se Kop.

Nešťastný mladík doběhl do cíle s rozbitým kolem v rukou. Byl by šestý, nebýt Kopa. Při vyhlašování vítězů se vzdal medaile i diplomu.

"Rozhodl jsem se k tomu sám. S tím klukem se vůbec neznám. Jen mi to přišlo vůči němu nefér. Jedeme šest kilometrů, padesát metrů před cílem upadne a lidi se mu posmívají."

Hlavní ceny fair play obdrželi Pavel Belšan, autor kdysi známého cvičení s rozhlasem, který před 11 lety přišel o zrak, a Jiří Filip. Reprezentant v přesném létání oznámil při mistrovství světa chybně vytýčený znak a přišel tím o stříbrnou medaili.

Letos se předávalo zhruba o pětinu méně cen než loni. "Činů fair play neubývá, ale nejsme o nich informováni," tvrdí Jiří Pelikán, předseda Českého klubu Fair play.

Proto je zpráva třeba o Kopovi cenná. "Vůbec netuším, kdo mě navrhl," divil se student sportovního managementu, který má sen jednou pracovat u Horské služby. Na lyžích je rád.

Miluje všechny sporty, vyjma basketbalu. Na téměř dvoumetrového kluka z Holic, odkud pochází jediný český hráč v NBA Jiří Welsch, trochu podivná věc. "Welschův táta dělá u nás trenéra a je to pěkný ras," nesměle prozrazuje Kop, který má mezi sportovci jediného neoblíbence, slavného fotbalistu Maradonu.

Tušíte proč? "Je to falešnej člověk. Bere drogy a nepřiznal gól rukou."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž