Triatlon

Triatlon - Momentka z triatlonového závodu ve Žďáru nad Sázavou. | foto: Lumír Schulz, MF DNES

Na triatlonovém ME mají z Čechů největší šance Ospalý a Frintová

Devět českých seniorů a čtyři junioři se o víkendu postaví na start evropského šampionátu v olympijském triatlonu v portugalském Lisabonu. Největší českou nadějí je Filip Ospalý, mistr Evropy z roku 2001, kterému navíc lisabonské tratě sedí, při loňském závodu Světového poháru na nich vybojoval druhé místo.

Vendula Frintová potvrdila svoji skvělou formu v korejském Tongjongu, kde skončila před čtrnácti dny na třetím místě v závodě Světového poháru.

Naopak Lenka Zemanová, která již v minulosti na ME dokázala skončit osmá a na světovém šampionátu 11., do Lisabonu vůbec neodjela.  V Korejské republice před čtrnácti dny nedokončila závod Světového poháru a zraněná záda jí vystavila stop v nejméně vhodnou dobu, kdy vrcholí boje o olympijskou nominaci. Přesto by její současné umístění ve světovém žebříčku mělo na letenku do Pekingu stačit.

Již jistou účast mají Ospalý a Frintová. Druhému českému úspěšnému závodníkovi minulých let Martinu Krňávkovi velmi vážně hrozí, že se do Pekingu nenominuje. Letenku si ale může vyjet v Lisabonu, to by ale musel získat zlato, nebo alespoň dosáhnout dobrého výsledku, a ten zopakovat i na světovém šampionátu, což by jej v žebříčku posunulo na místo zaručující nominaci.

Před rokem v Kodani vybojovalo trio Vodičková, Zemanová a Frintová ve štafetě čtvrté místo, Ospalý doběhl osmý, Zemanová dvanáctá a Vodičková o dvě místa za ním.

V Portugalsku jsou na programu v sobotu individuální závody, v neděli závody štafet.

. Nominace českých triatlonistů na ME:


Muži:
Filip Ospalý, Martin Krňávek, Přemysl Švarc, Martin Pejsar, Jan Čelůstka.

Ženy:
Vendula Frintová, Radka Vodičková, Jana Jiroušková, Vendula Trnková.

Junioři: Radek Roupec, Vojtěch Dědek, Martin John. Juniorky: Lucie Vaverová. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž