Na McEnroea platil Lendl, na Samprase zase Korda

-
Dvakrát proti nejsilnější sestavě Spojených států, a pokaždé na jejich dvorcích, nastupovali čeští, resp. českoslovenští tenisté v Davisově poháru.

1981 NEW YORK: S nejúspěšnějším týmem v historii soutěže se Československo utkalo poprvé hned v premiérovém roce existence šestnáctičlenné Světové skupiny. Na červencové čtvrtfinále dal tehdejší nový kapitán Arthur Ashe po mnoha letech dohromady to nejlepší: Johna McEnroea jako čerstvého vítěze Wimbledonu, kde "Big Mac" právě ukončil pětiletou Borgovu nadvládu, semifinalistu turnaje Jimmyho Connorse a protřelé deblisty Boba Lutze a Stana Smithe. Zato kapitán Antonín Bolardt měl k dispozici jen dvojici Ivan Lendl, Tomáš Šmíd. Hrálo se ve Flushing Meadows v New Yorku týden po Wimbledonu, před dvaceti tisíci diváků a ve vedru čtyřicet stupňů. Lendl však přijel skvěle připraven, díky brzkému vypadnutí ve Wimbledonu měl čas trénovat čtrnáct dní na Floridě a přivykat vlhkému podnebí. "Lendl už tehdy stoupal vzhůru a Američané v něm viděli nepříjemného konkurenta, což mu dávali všemožně najevo. Ivan jim samozřejmě nezůstával nic dlužen," vzpomínal po letech trenér Pavel Korda. "Soupeři se tenkrát častovali všelijakými narážkami a moc to neklapalo ani v našem týmu, kde byly vyhrocené vztahy mezi Lendlem a Šmídem. " Hned do úvodní dvouhry šly proti sobě týmové jedničky. Lendl se rozhodl zničit McEnroea totálním tenisem "pravá - levá". Nejdelší set, 14:12 (nehrál se tie-break), trval hodinu a tři čtvrtě. McEnroe umdléval a Lendl získal týmu první, bohužel však i poslední bod.

USA - Československo 4:1. McEnroe - Lendl 4:6, 12:14, 5:7, Connors - Šmíd 6:3, 6:1, 6:2, Lutz, Smith - Lendl, Šmíd 9:7, 6:3, 6:2, McEnroe - Šmíd 6:3, 6:1, 6:4, Connors - Lendl 7:5, 6:4.

1992 FORT MYERS: Letovisko na Floridě - v blízkosti dálnice, moře a močálů, odkud po dešti vylétla hejna otravného hmyzu - a jeho centrkurt pro 5500 diváků viděly další čtvrtfinále. "Proti Flushing Meadows se atmosféra nedala srovnat. Američané byli přátelští, protože si bezmezně věřili, že postoupí. Byla legrace s Agassim a i McEnroe s námi prohodil pár vět. Až při losování se to změnilo, ale to je normální. Jen Sampras mlčel jako vždy," znovu zavzpomínal Pavel Korda, strýc tehdejší týmové jedničky. Petr Korda v deblu s Cyrilem Sukem převezl třiatřicetiletého veterána McEnroea a v neděli skousl i Samprase, na něhož si pak až do konce kariéry věřil. V tréninku byl tradičně nejhorší Agassi, který vzteky zahodil dvě rakety až za plot do bažin. Jenže jako mistr zápasů v úvodní den přidal hladce druhý bod a v rozhodujícím singlu za stavu 2:2 zrušil všechny naděje hostů, když Nováčkovi dal dva "kanáry". Za pár měsíců pak Agassi vyhrál svůj první grandslamový turnaj ve Wimbledonu.

USA - Československo 3:2. Sampras - Nováček 6:3, 6:4, 6:2, Agassi - Korda 6:2, 6:4, 6:1, McEnroe, Leach - Korda, Suk 3:6, 4:6, 4:6, Sampras - Korda 4:6, 3:6, 6:2, 3:6, Agassi - Nováček 7:6, 6:0, 6:0.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž