CYKLISTIKA. Trať dlouhou 180 kilometrů zvládl Vabroušek výtečně, do čela závodu...

CYKLISTIKA. Trať dlouhou 180 kilometrů zvládl Vabroušek výtečně, do čela závodu se probojoval už v prvním cyklistickém okruhu. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Moraviaman zlomí účastnický rekord. Vyhraje opět rekordman Vabroušek?

  • 1
Prezentace závodníků se koná až v pátek, už teď je ale jisté, že 14. ročník klání v dlouhém triatlonu Moraviaman bude rekordní. Dva roky staré maximum 218 triatletů v hlavním závodě v sobotu padne, a to výrazně.

„Nárůst je markantní,“ říká šéfka organizačního štábu Silvie Valoušková při pohledu na provizorní startovní listinu, která čítá více než 350 jmen.

Ironmana v Otrokovicích a jeho nejbližším okolí pořádá se svým partnerem Jiřím Daňkem více než dekádu a ze skromného podniku vytvořili za 14 let respektovaný závod, na který se triatlonisté rádi vracejí.

„Na ty se pak nabalují další lidé. Měli jsme tady třeba skupinku tří Chorvatů a letos museli pro další zájemce vypravit autobus,“ líčí Valoušková.

Na start se dosud postavili vytrvalci z 19 zemí, nejdále to na východ Moravy měli triatlonisté z Ekvádoru, Kanady a Spojených států amerických. Pořadatelé se snaží lákat triatlonisty na různé benefity. Kdo stihl zaplatit startovné do konce března, dostane kompresní návleky.

„Chceme, aby se tady účastníci cítili co nejlépe. Děláme pro ně maximum, aby závod nebyl braný jako nějaký pouťák,“ podotýká Valoušková. Obávat se nemusí. Jeho prestiž zvyšuje fakt, že je součástí seriálu osmi závodů Ford Czechman Tour, Česko-slovenského poháru v dlouhém triatlonu a především mistrovství České i Slovenské republiky v dlouhém triatlonu.

Prvenství obhajuje Petr Vabroušek, místní rodák ovládl Moraviamana sedmkrát a od roku 2010 nepustil na nejvyšší stupeň nikoho. Z roku 2011 pak drží traťový rekord, 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů v sedle kola a maratonský běh na 42,2 kilometru zvládl v čase 8:29:18.

Hlavní závod startuje na Štěrkovišti v sedm hodin rádo, o hodinu později štafeta pro dvou- až jedenáctičlenná družstva a od 10.30 hodin začínají závody dětí. Dohromady by tak mohlo soutěžit až tisíc sportovců.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž