Moderní pětibojaři Jan Kuf a Natálie Dianová na MS v Berlíně jako vítězové...

Moderní pětibojaři Jan Kuf a Natálie Dianová na MS v Berlíně jako vítězové smíšené štafety | foto: Filip Komorous

Pětibojaři zamířili na mistrovství Evropy, půjde i o postup do Ria

  • 1
S cílem útočit na nejvyšší příčky a v případě úspěchu si zajistit i místo na olympijských hrách zamířili moderní pětibojaři na mistrovství Evropy. Český tým bude v britském Bathu závodit od úterý do neděle v téměř nejsilnějším složení včetně olympijského vítěze Davida Svobody, Ondřeje Polívky a letošních mistrů světa ve smíšené štafetě Natálie Dianové a Jana Kufa.

„Když závodníci zůstanou zdraví a předvedou výkony, na které aktuálně mají, přijde i výsledek,“ řekl reprezentační trenér Jakub Kučera.

„Olympijská kvalifikace je pro mě v tuhle chvíli pouze nadstavba. Stále totiž zbývá rok do her, což je dlouhá doba. Pokud budou závodníci příští rok připravení na takové úrovni, aby v Riu závodili mezi nejlepšími, měli by kvalifikaci splnit v příštím roce přes mistrovství světa a hlavně na základě svého postavení na světovém žebříčku,“ dodal kouč.

Nicméně už evropský šampionát v britském univerzitním centru nabízí Čechům šanci potvrdit výsledky z MS, kde skončil Svoboda osmý a Dianová dvanáctá. Oba, stejně jako bronzový medailista z loňského MS Kuf nebo mistr Evropy z roku 2009 Polívka, budou závodit pouze v individuálních soutěžích. „Jsou v okruhu těch, kteří by měli závodit nahoře,“ předpokládá Kučera.

Češi na ME v Bathu

Úterý 18. srpna: smíšená štafeta (Eliška Přibylová, Ondřej Svěchota)

Středa 19. srpna: štafeta mužů (Jakub Hruška, Martin Bilko

Čtvrtek 20. srpna: kvalifikace mužů (David Svoboda, Jan Kuf, Ondřej Polívka, David Kindl)

Pátek 21. srpna: kvalifikace žen (Natálie Dianová, Lenka Bílková, Eliška Přibylová)

Sobota 22. srpna: finále mužů

Neděle 23. srpna: finále žen

Svoboda s odstupem času bere osmé místo z mistrovství světa jako povzbuzení. „Je pravda, že po té delší pauze jsem se na MS trošku uklidnil,“ řekl šampion z Londýna 2012, který se letos vrátil k závodům po dvouleté zdravotní pauze. „Už zase vím, že mám na to pohybovat se mezi nejlepšími třemi pěti. Priorita je co nejlepší výsledek v sólo závodu a v druhé řadě je olympijská kvalifikace, která s výsledkem přijde,“ dodal.

Reprezentanti absolvovali před evropským šampionátem mimo jiné mezinárodní kemp v Paříži, kam zavítali kvůli šermířskému sparingu s domácími závodníky. „Potřebovali jsme zařadit také plavecké tréninky v padesátimetrovém bazénu, které nám chyběly před mistrovstvím světa. Tam to pak plavecky nebylo stoprocentní, roli mohou hrát i maličkosti,“ uvedl reprezentační kouč.

První individuální závod od jara absolvuje talentovaný Kuf. „Už se těším a uvidím, co dokážu. Chci se dostat do finále,“ plánoval. Na olympijské kvóty nemyslel. „Je to zbytečné, času je dost a i když se kvalifikujete, tak to nemusí nic znamenat, protože je nás víc než kvalifikačních míst,“ doplnil Kuf.

Úterní smíšenou štafetu absolvují na úvod šampionátu mladí závodníci Eliška Přibylová s Ondřejem Svěchotou, štafetu mužů pak Jakub Hrudka a Martin Bilko.

Pro olympijské hry získá místo na ME prvních osm závodníků v individuálních soutěžích, maximálně dva z každé země.  

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž