Mladičké čínské gymnastky na OH | foto: ČTK

Mladé čínské gymnastky prý o svém věku na olympiádě nelhaly

  • 7
Starší 16 let, tedy požadované věkové hranice. To je verdikt Mezinárodní gymnastické federace (FIG) po více než měsíčním vyšetřování skutečného věku čínských gymnastek na letošních olympijských hrách. Podle federace tak sportovkyně o svém věku nelhaly.

Představitelé federace dnes v tiskovém prohlášení uvedli, že věk gymnastek potvrdily dokumenty poskytnuté čínskou stranou, tedy pasy, občanské průkazy a rodné listy.

Prošetření stáří čínských gymnastek nařídil před šesti týdny Mezinárodní olympijský výbor poté, co se v médiích objevily informace o možném falšování jejich skutečného věku. Mělo jít o členky vítězného družstva Che Kche-sin, jež navíc triumfovala i na bradlech, a Ťiang Jü-jüan.

S podezřením přišla agentura AP, jež měla důkazy, že věk závodnic uváděný v oficiálních olympijských materiálech se neshoduje s dřívějšími údaji.

Například v listopadu loňského roku agentura Nová Čína údajně vydala článek "10 největších nových hvězd", podle kterého je Che Kche-sin třináct let.

Podle AP byl tento článek později z archivu čínské agentury stažen, Američané však získali kopii.

FIG považuje podle dnešního vyjádření případ z Pekingu za uzavřený. Bude však pokračovat ve vyšetřování týkajícím se olympijských her v Sydney 2000.

Také zde panují pochybnosti ohledně věku dvou členek zlatého týmu Jang Jün a Tung Fang-siao. "FIG nepovažuje dosavadní vysvětlení a podané důkazy o těchto sportovkyních za dostačující," uvedli představitelé federace.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž