I Sang-hwa při závodu Světového poháru na 500 metrů v nizozemském Heerenveenu.

I Sang-hwa při závodu Světového poháru na 500 metrů v nizozemském Heerenveenu. | foto: AP

Erbanové na MS ubyla rivalka, korejská hvězda má zakázaný start

  • 6
Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová a další specialistky na krátké tratě přišly pro únorové mistrovství světa ve sprintu o velkou soupeřku. Korejský svaz zakázal start na šampionátu doma v Soulu své největší hvězdě I Sang-hwa. Důvod? „Porušení interních pravidel.“ Tedy vynechání národního mistrovství.

Dvojnásobná olympijská vítězka a světová rekordmanka na 500 metrů se neobjevila na prosincovém korejském šampionátu, ten však byl podle svazového rozhodnutí ze září pro všechny povinný.

Jenže vedoucí žena Světového poháru prý o tomto pravidlu nevěděla.

„Trénovala jsem v zahraničí. Byla to moje chyba, že jsem o tom nevěděla. Pravidla jsou pravidla, platí i pro mě, ale chtěla bych startovat alespoň na Světovém poháru,“ řekla I Sang-hwa.

Svaz jí totiž zakázal také účast na SP ve Stavangeru na konci ledna, který chtěla šestadvacetiletá Korejka využít k přípravě na MS na jednotlivých tratích. To se koná 11. až 14. února, tedy dva týdny před sprinterským šampionátem.

I Sang-hwa ovládla nejkratší olympijskou trať na hrách ve Vancouveru i Soči. Dvakrát triumfovala na 500 m na mistrovství světa a jednou ovládla i sprinterský šampionát. Od listopadu 2013 je časem 36,36 světovou rekordmankou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž