ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Mezinárodní boxerská asociace umožnila start Rusům a Bělorusům na svých akcích

  • 9
Mezinárodní boxerská asociace (IBA) dnes s okamžitou platností zrušila zákaz startu ruských a běloruských reprezentantů na svých akcích. Vedení asociace, kterou řídí Rus Umar Kremljov, o rozhodnutí informovalo na svém webu. Uvedlo, že ruští i běloruští boxeři mohou na turnajích nastupovat pod svými vlajkami a v případě vítězství zazní jejich státní hymny.

„IBA pevně věří, že politika by neměla sport nijak ovlivňovat. Všichni sportovci by proto měli mít rovné podmínky,“ uvedli představitelé asociace s tím, že jsou politicky neutrální a nezávislí. Zároveň vyzvali k míru. „Vedle toho má IBA povinnost zajistit rovné zacházení se sportovci a funkcionáři bez ohledu na jejich národnost a odkud pocházejí,“ doplnili zástupci IBA v krátkém prohlášení.

Boxerská asociace, která je už řadu let ve sporu s Mezinárodním olympijským výborem, na konci září na kongresu v Jerevanu potvrdila, že v jejím čele zůstane kontroverzně zvolený Rus Kremljov. Vedle toho vyloučila z kongresu ukrajinskou federaci.

Ukrajinští boxeři mohou opět soutěžit pod svou vlajkou, rozhodla IBA

Největším sponzorem IBA je ruská energetická společnost Gazprom. Kremljov je považován za přítele ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nejbližší mezinárodní sportovní akce, na které by se ruští a běloruští boxeři mohli představit, je mistrovství Evropy žen v druhé polovině října v Černé Hoře.

Olympijský turnaj v Paříži 2024 bude organizovat stejně jako loni v Tokiu MOV, který amatérské asociaci dříve známé jako AIBA toto právo odebral kvůli problémům s jejím řízením, financem a rozhodováním zápasů. Zástupci MOV v polovině září uvedli, že zvažují návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž