Medailové žně českých vodáků trvají

Karlovy Vary - Ani tropické vedro nepřekazilo medailovou žeň českých vodáků na mezinárodních závodech ve sprintu na divoké vodě v Karlových Varech. Jediné prvenství kromě domácích závodníků si na deblkanoi připsali stejně jako v sobotu slovenští mistři světa Vala - Slúčik. Na singlu opět triumfoval Uncajtík. Na kajaku Strnadová a Slovák.

Sprint se jel na dvě kola a nabídl divákům dramatické klání. Nakonec vyhráli favorité. Formu a sobotní triumf dokázal zopakovat kanoista Lukáš Uncajtík.

"Prvenství si moc vážím a po druhém místě v závodu Světového poháru je to pro mě asi nejvýznamnější výsledek," uvedl pardubický závodník.

Před mistrovstvím Evropy ve Francii, které se koná koncem července, je to velké povzbuzení. "Poprvé jsem porazil výborného Itala Vladi Panata. A dokonce dvakrát za víkend. Trať v Challaux jsem si vyzkoušel, mohla by mi sedět. Byli jsme tam loni na závodech a nedávno na soustředění," konstatoval vítěz.

Mezi deblkanoisty vyhráli Vladimír Vala a Jaroslav Slúčik, borci ze Slovenska, kteří vynechali celý Světový pohár. "Proto pro nás byly závody tady na Teplé velkou prověrkou. Snad forma vydrží do šampionátu, kde chceme obhájit titul mistrů světa," naznačil cíl Vala.

Mezi kajakáři se dostal před vítěze dlouhého závodu Kamila Mrůzka další člen národního týmu a specialista na sprinty Tomáš Slovák. Za ním skončil Ital Robert Pontarollo a třetí Aleš Marek. Závodník pražské Dukly Mrůzek dojel čtvrtý, medaile na něj nezbyla.

Kajakářkám dominovala podle předpokladů Michaela Strnadová. Ve dvou kolech měla k dobru 16 vteřin, což je ve sprintu neuvěřitelný náskok. Po sobotní nominaci na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice potvrdila formu i na divoké vodě. "Vůbec jsem se na závody nepřipravovala. Byla to pro mě dobrá příprava," řekla účastnice olympijských her na rovné vodě Strnadová.

Reprezentační trenér Robert Knebel byl s osmým ročníkem závodů Kanoe Mattoni spokojen. "Před mistrovstvím Evropy jsme si ověřili formu. S výkony českých závodníků můžu být spokojen. Teď musíme doladit formu," uvedl kouč.

Výsledky, Mezinárodní závod v Karlových Varech, sprint: Muži: C1: 1. Uncajtík (Česko) 4:15:55, 2. Panato (Itálie) 4:16,11, 3. Kejklíček (Česko) 4:22,22. C2: 1. Vala - Slúčik (Slovensko) 4:08,16, 2. Šálek - Říha 4:10,20, 3. Veselý - Morštejn (všichni Česko) 4:13,82, K1: 1. Slovák (Česko) 3:32,11, 2. Pantarollo (Itálie) 3:37,70, 3. Marek (Česko) 3:38,33. Ženy: K1: 1. Strnadová 3:56,58, 2. Vacíková 4:12,18, 3. Balatková 4:15.69.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž