Martina Šáchová

Martina Šáchová | foto: Petr Lundák, MF DNES

Karatiska Šáchová přivezla z juniorského MS stříbro, čekalo na ní krásné uvítání

  • 0
Proskočila papírovými dveřmi a zasypaly ji konfety doplněné o bouřlivé ovace. Takové bylo pondělní přivítání Martiny Šáchové v jejím klubu TJ Karate České Budějovice. Bylo co slavit. Dvacetiletá česká šampionka naplnila ambice, které do ní vkládá české karate. V tureckém městě Konya se stala juniorskou vicemistryní světa. „Přivítání bylo krásné, dojalo mě to. A zároveň jsem si trochu uvědomila, co jsem dokázala,“ radovala se Martina Šáchová.

Budějovická závodnice startovala na mistrovství světa v kategorii žen U21 (18–21 let) v kumite (zápas) ve váze +68 kilogramů. V eliminačním pavouku vyřadila také úřadující seniorskou mistryni Evropy ze Srbska a prohrála pouze ve finále, kdy nestačila na závodnici z Japonska.

„Byla jsem deset sekund od titulu mistryně světa, takže mám v sobě pořád takový hořkosladký pocit. Ale to brzy přejde. Z mého vystoupení na turnaji mám skvělý pocit. Postup do finále jsem chtěla rodičům oznámit sama a při rozhovoru s tátou jsem se neubránila emocím,“ uvedla bezprostředně po finálovém zápase Šáchová.

Být Krpálkem karate. Šáchová se vidí jako průkopnice a chce tituly

Budějovická závodnice patří dlouhodobě mezi největší naděje českého karate. Letos se dostala na Světové hry a pravidelně přiváží medaile z nejprestižnějšího okruhu K1. Tato soutěž se dá připodobnit k obdobě fotbalové Ligy mistrů.

Karatistka z Českých Budějovic se pod vedením svého trenéra Miroslava Hýska vypracovala v jednu z nejlepších závodnic světa. Aktuální formu podtrhla o uplynulém víkendu ziskem stříbrné medaile na juniorském mistrovství světa.

„Před finále jsem hlavně potřebovala naladit hlavu a dostat se do stejného nastavení jako při eliminacích. Soupeřka ve finále byla o něco šťastnější. Prohrát s Japonkou, tedy se závodnicí ze země, odkud karate pochází, není ostuda. Prohru přijímám s pokorou. Jsem vicemistryní světa,“ dodala Šáchová po životním úspěchu.

Pardubická aréna hostí bojovníky. Začíná světový šampionát v karate

Uspokojit se jím však nechce. „Jsou přede mnou další výzvy. Nejbližší budou Evropské hry, kam se chci kvalifikovat,“ zdůraznila.

Celkově zanechala česká výprava na juniorském mistrovství světa dobrý dojem, což potvrzuje reprezentační trenér Miroslav Hýsek.

„Nad všemi výkony českých reprezentantů ale vyčnívá výkon mé klubové svěřenkyně Martiny Šáchové. Přípravě jsme obětovali mnohé. Hodiny času na tatami, v posilovně, na mentálním tréninku. Stálo to za to. Byl bych moc rád, kdyby v budoucnu Martinu doplnili další reprezentanti,“ zadoufal.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon