V čem se ještě může zlepšit nezničitelná Sáblíková? V hlavě, věří

  • 2
Spočítané to má dobře. „Začínám dvaadvacátou sezonu. Hrozný, co?“ vypálí, ale směje se při tom. Nedávno během soustředění ve Žďáru vyhrabala doma své deníky z roku 1999. „Tehdy jsem za dva týdny natrénovala zhruba stejně jako teď za dva dny.“

O tréninkových dávkách Martiny Sáblíkové se tradovalo, že dokážou být až drastické. 

„Psali, že Novák je ras a nakládá jí příliš,“ připomene kouč Petr Novák a hned se hájí: „Ale já jí nakládal rozumně, aby nám hodně dlouho vydržela.“

Přesto loni v létě, po zdánlivě dlouhé sérii zranění, Sáblíková pochybovala, jak dlouho ještě na ledu zůstane. 

„Myslela jsem si, že je to konečná,“ nezastírá.

Tehdy šlo do tuhého, a tak s Novákem měnili zaběhlé řády. Na závody ji od té doby doprovázel fyzioterapeut, denně měla k dispozici masérku, každé ráno se věnovala sestavě kompenzačních cviků.

Načež přišel v minulé zimě, v 31 letech, ohromující zvrat. Životní sezona, která brala dech.

Tři světové tituly. 

A tři světové rekordy! 

Žasly soupeřky, žasla ona sama.

„Časy, které jsem na trojce i pětce zajela, byly nad mé očekávání a asi i nad očekávání kohokoliv na téhle planetě,“ tvrdí.

Dá se vůbec taková sezona zopakovat? „Asi už ne,“ povídá. Vždy se držela v prognózách při zemi. Novák v nich naopak bývá mnohem odvážnější, proto i nyní praví: „Můj sen je, že Martina zajede pětku jako první žena v historii pod 6:40. Při dobrých podmínkách na vysokohorských drahách v Salt Lake nebo Calgary je to v jejích silách.“

Znamenalo by to vylepšit vlastní rekord z letošního března o další 2,02 sekundy. A jelikož je Novák právě v ráži, přidá i další přání: „Mohla by po letech opět bojovat o medaili i na patnáctistovce.“

Základní předpoklady zůstat zdravá a mít po letní přípravě dobrý pocit, Sáblíková splňuje. Je však ještě něco, v čem by se mohla zlepšovat?

„V síle v posilovně. A možná i v hlavě,“ připustí rychlobruslařka. Znervóznět před startem dovedla v minulosti i kvůli sebemenší prkotině. „Dokážu být obrovský nervák,“ ujišťuje. „I když mám úžasnou formu, umím znervóznět natolik, že zajedu technicky špatně. Na tom se asi nic nezměnilo.“

A nebo přece?

Novák se usměje: „Ta euforie, jak jí to zase jezdí a že ji nic nebolí, nastartovala Martinu i psychicky.“

Co naopak platí neustále, je trenérovo pravidlo, že mladším členům týmu odebírá večer mobily, protože by jinak místo pořádného odpočinku „pořád čučeli na displej“.

„Jen já a Niki Zdráhalová máme výjimku,“ prozradí Sáblíková. Je o osm let starší než druhá nejstarší členka týmu Zdráhalová, o partě teenagerů, s nimiž se také připravovala, ani nemluvě.

„Občas přijdu na večeři z tréninku docela zdrchaná, ale když tam ti naši puberťáci začnou vykládat, začnu se smát, přeladím na jejich vlnu a všechno je zase jiné,“ potvrzuje, že věk je někdy jen číslo.

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková slaví výhru na tříkilometrové trati v Salt Lake City.

Při zahajovacích přípravných závodech v německém Inzellu zvládla nyní trať 3000 metrů za 4:00,40 a na hlavu porazila i svoji arcirivalku Ireen Wüstovou. Tak rychle do sezony už léta neodstartovala.

„O něčem to snad svědčí. Naladilo mě to optimisticky,“ prohodí, než sedne v Praze za volant a se Zdráhalovou se samy odvezou do německého Inzellu na další soustředění.

Světový pohár vypukne v Minsku 15. listopadu. A po předchozí kouzelné sezoně bude právě Martina Sáblíková pro soupeřky měřítkem všech věcí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž