Martin Kolář

Martin Kolář | foto: Archiv Martina Koláře

Kolář vyrazil do neznáma a v Alžírsku vyhrál triatlon

  • 0
Když se před čtyřmi lety běžel historicky první závod v maratonu v Písku, dokázal ho vyhrát. Běžec a triatlonista Martin Kolář má na tohle štěstí. Na konci dubna odletěl do Alžírska, aby tam vyzkoušel závod v dlouhém a polovičním ironmanu. „Jednalo se celkově o druhý podobný závod na africkém kontinentu. Ten první byl v Jihoafrické republice,“ přiblížil osmatřicetiletý sportovec z Nové Vsi u Budějovic.

A výsledek? Martin Kolář se stal historicky prvním vítězem poloviční distance ironmanské trati v závodě North Africa triathlon.

Zaplaval 1,9 kilometru, ujel 90 kilometrů na kole a pak uběhl půlmaraton. A to se triatlonům věnuje druhým rokem. A závody, které dosud absolvoval, by se daly spočítat na prstech jedné ruky.

„Už dlouho se věnuju běhu. Mám naběháno nějakých třicet maratonů. Vedle toho jezdím na kole, a tak jsem si chtěl triatlon vyzkoušet,“ popisoval, jak se k tomuto sportu dostal, s tím, že dosud hodně bojuje s plaváním.

To ho limitovalo i v Alžírsku. „Dozvěděl jsem se o závodě od mého kamaráda Petra Vabrouška. Tak jsem se rozhodl, že to vyzkouším, i když třeba s plaváním v moři jsem žádné zkušenosti neměl,“ popisoval. Sám známý český triatlonista a ironman Vabroušek v Alžírsku startoval také a byl i poradcem dvojice pořadatelů. A vůbec, česká stopa byla v Alžírsku hodně viditelná. Protože dlouhou distanci dokázali obsadit na stupních vítězů právě tři Češi. Mezi nimi i sám Vabroušek.

A na té poloviční se dařilo Kolářovi. „Když jsme vylezl z vody, tak jsem měl na soupeře manko,“ přiznal. Ale na kole se mu ho podařilo sjet, a když vybíhal na závěrečných 21 kilometrů, už mu pořadatelé hlásili, že je ve vedení.

„Nemohl jsem tomu uvěřit. Když jsem pak vbíhal do cíle, tak mě překvapila cílová páska, kterou jsem protnul. Byl to hezký pocit. Sice je mi jasné, že tam nebyla špička, ale i tak, je pěkné vyhrát podobný závod,“ dodával Kolář.

„Navíc jsem jako vítěz získal i startovné a pětidenní ubytování na příští ročník. Takže se rozhodně chystám, že do Alžírska vyrazím znovu,“ ujišťuje a zároveň i tak trochu zve další zájemce, kteří by se chtěli podobného závodu účastnit.

Necelý týden na severu Afriky nebyl jen o závodění, ale také o poznávání odlišné kultury, kde místní o triatlonu toho moc nevěděli. Kromě závodění vzali pořadatelé závodníky i na výlet na Saharu nebo prohlídku města Oran, poblíž kterého se závod konal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž