Trenérka Maggie Haneyová masíruje svou svěřenkyni Riley McCuskerovou.

Trenérka Maggie Haneyová masíruje svou svěřenkyni Riley McCuskerovou. | foto: Profimedia.cz

Ponižovala gymnastky. Trenérka hvězd dostala osmiletý distanc

  • 100
Bývalá trenérka americké reprezentace Maggie Haneyová dostala osmiletý zákaz působení v gymnastice za to, že ponižovala a urážela své svěřence. Pokud se bude chtít po uplynutí trestu k působení v gymnastice vrátit, čeká ji ještě dvouletá podmínka.

Organizace USA Gymnastics vynesla trest po zhruba dvouměsíční sérii slyšení. Proti dvaačtyřicetileté Haneyové svědčila její nejslavnější bývalá svěřenkyně, vítězka ze soutěže družstev a stříbrná medailistka na kladině z olympijských her v Riu de Janeiro 2016 Laurie Hernandezová. Kritický dopis na adresu své ještě nedávné trenérky napsala mistryně světa Riley McCuskerová.

Haneyová byla potrestána za nevhodné chování ke svěřencům v klubu v New Jersey. Z vyšetřovacích dokumentů vyplývá, že na ně pravidelně ječela, nadávala jim a vyhrožovala, vyhazovala je z tréninku, nutila trénovat a závodit se zraněním a ponižovala je kvůli nadváze.

Americká gymnastika se stále vzpamatovává ze sexuálního skandálu bývalého reprezentačního lékaře Larryho Nassara, jenž byl v roce 2017 odsouzen na více než 300 let do vězení za sexuální obtěžování mladistvých závodnic včetně několika olympioniček a držení dětské pornografie. 

V souvislosti s případem odstoupilo celé vedení USA Gymnastics, které kvůli vyplácení odškodného Nassarovým obětem hrozí bankrot.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Gymnastika