Lucie Veithová se chystá na konec své dvacetileté karatistické kariéry. Přála...

Lucie Veithová se chystá na konec své dvacetileté karatistické kariéry. Přála by si rozlučku na olympiádě v Tokiu. | foto: Michal Heřman, MAFRA

Karatistka Veithová dál sní o Tokiu a chystá se na turnaj v Paříži

  • 0
Nebýt koronaviru, už by měla karatistka Lucie Veithová dávno jasno. Buď by byla ve finální fázi přípravy na olympijské hry v Tokiu, nebo by zřejmě už ukončila kariéru.

Pandemie odsunula nejen samotnou olympiádu, ale také pařížský kvalifikační turnaj, který měl být v první polovině května poslední možností, jak se na hry nominovat. Devětadvacetiletá Veithová se chystala, že to bude sportovní vrchol v závěru její aktivní kariéry.

Jenže nucené zastavení světa má pochopitelně dopad i na karate. Nový termín kvalifikace se řeší a Jihočeška pro kvalitní přípravu potřebuje jezdit po světových turnajích a bojovat s nejlepšími. A to je zatím spíše nereálné.

Kariéru chci skončit v Tokiu, vysnila si karatistka Veithová

„Už máme potvrzené, že je zrušené i mistrovství světa v Dubaji. Má to dvě strany. Sice aspoň nemusíme pořád někam jezdit a ztrácet tím čas, ale když se cesty do zahraničí zase otevírají, tak je naděje, že nějaké turnaje nakonec budou a v přípravě budu mít kvalitní soupeřky,“ říká Veithová z klubu TJ Karate České Budějovice.

Sama přiznává, že během pandemie uvažovala nad různými variantami. Karate, které je v Česku amatérský sport, dala hodně. A aby mohla na závěr kariéry ještě zkusit historický úspěch, musí nyní vydržet. To je hlavní předpoklad.

„Pracuji jako kondiční trenér, takže během karantény jsem věnovala pozornost a čas nejvíce svým pracovním povinnostem. Pak jsem konečně mohla také nějaký čas strávit nad vlastními projekty, na které nebyl dosud prostor. A také vzdělávání v oblasti sportu.“

Jako špičkový sportovec samozřejmě Veithová makala i na sobě. „V rámci kondičních tréninků jsem se denně udržovala. Se svými klienty jsme cvičili venku, ale karate v tomto období šlo dočasně úplně stranou,“ vypráví.

Zveřejnění informace, že turnaj v Paříži se odsouvá, Veithovou nepotěšila. „Bylo to pro mě demotivující,“ říká a zároveň dodává, že přestávka v tréninkovém procesu jí nakonec i pomohla.

„Už mám zase chuť na sobě pracovat. Jak jsem říkala, udržovala jsem se i během karantény, ale intenzita nebyla dostatečně vysoká, abych výkonnostně rostla. Zpětně ale toto rozhodnutí hodnotím pozitivně.“

Jezdí trénovat do Prahy

Aby měla Veithová na kvalifikačním turnaji co největší šanci, změnila už dříve plán přípravy. A nyní v něm pokračuje. Jezdí na kondiční tréninky do Prahy, kde pod záštitou Dukly Praha maká pod známým trenérem Romanem Gomolou. „Snažím se víc trénovat individuálně podle variability srdeční frekvence a pracovat na svých silných i slabých stránkách,“ popisuje.

Přes léto má jihočeská karatistka v plánu pokračovat v současném kondičním bloku a přidávat i další prvky, aby z karate úplně nevypadla. „Na kondiční a fyziostránce budu pracovat pořád. Postupně začlením více specializovaných tréninkových jednotek na karate. Mám aktuálně za sebou reprezentační soustředění, kde jsem si otestovala, jak na tom po karanténě jsem. A špatné to není,“ konstatuje s úsměvem.

V době zrušených turnajů a mnoha omezení se i nadále zaměří na podobná bloková soustředění a karate kempy. „Nicméně mě to táhne do zahraničí. Budu doufat, že s otevřením hranic se zahraniční spolupráce budou postupně obnovovat a že navážu ve svém stylu tam, kam jsem v přípravě před koronou směřovala,“ uvádí.

Tím směrem byla Paříž. A i přes myšlenky na konec kariéry to stále platí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž