Lipno čeká souboj o šampionát

Praha - Čtyři lodě budou o víkendu na přírodním kanálu na Vltavě pod lipenskou přehradou bojovat o to, aby mohly odjet na mistrovství světa ve vodním slalomu. Dodatečnou nominaci musejí absolvovat kanoista Jan Mašek, kajakáři Ondřej Raab a Ivan Pišvejc a deblkanoe Jaroslav Pospíšil s Jaroslavem Pollertem.

Všichni totiž nesplnili kvalifikační podmínku, a sice skončit na červnovém mistrovství Evropy do 16. místa, nebo do poloviny startovního pole.

Trenér reprezentace Jiří Pultera do nominace na MS zanesl tuto podmínku proto, aby i další lodě měly motivaci závodit až do konce sezony. "A ukázalo se, že to bylo dobře. Že i ti ostatní, co se na začátku sezony do týmu nedostali, mají pořád teoretickou možnost jet na mistrovství světa," uvedl Pultera směrem k šampionátu na přelomu září a října na olympijské trati v australském Penrithu.

Mašek a Pišvejc mají na kontě devět bodů za vítězství v jarní nominaci a jejich situace je dobrá, neboť výsledek jednoho z víkendových dvou závodů se u nich bude škrtat. Výhodnou pozici má i Raab, jenž byl na jaře druhý, ale na deblisty Pospíšila s Pollertem se tlačí zezadu Lukáš Přinda a Marek Vladař. V sobotu je na programu mistrovství České republiky, v neděli se pojede jako poslední dodatečná nominace závod Českého poháru.

"Já bych nechtěl nijak předvídat, nebudu říkat, jak by to mohlo dopadnout. Může nastat spousta možností," odmítl spekulace v rozhovoru pro ČTK kouč Pultera. "Nejlépe na tom jsou samozřejmě Mašek s Pišvejcem, kteří jarní nominaci vyhráli. Debly budou ale muset hodně bojovat," nastínil pouze a ujistil, že s výjimkou Hilgertové, která už trénuje v Austrálii, pojede na Vltavě kompletní česká špička.

Vodu z lipenské přehrady využijí o víkendu také sjezdaři na divoké vodě, které čekají rovněž poslední dva závody letošního ročníku Českého poháru a v neděli navíc mistrovství České republiky ve sprintu. Chybět však bude Michala Strnadová, která
si po náročné sezoně dopřála odpočinek, navíc ji příští týden čeká svatba.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž