FAVORIT. Holešov (v tmavém) ovládl Moravskou ligu a v domácím republikovém finále je jeho cílem mistrovský titul.

FAVORIT. Holešov (v tmavém) ovládl Moravskou ligu a v domácím republikovém finále je jeho cílem mistrovský titul. | foto: Iktočante Holešov

Holešov chce doma získat druhý český lakrosový titul

  • 0
Je to nejvýznamnější akce české lakrosové sezony a pořádající klub Iktočante Holešov míří na domácím republikovém šampionátu vysoko. „Máme medailové ambice,“ nezastírá Petr Němčík, jeden z organizátorů a zároveň hráč Holešova.

Na stadionu na Střelnici se v sobotu a v neděli představí nejlepší týmy českého lakrosu v mužské i ženské kategorii.

Holešov bude hostit republikové finále podruhé v historii, před šesti lety skončil Iktočante pátý, což bylo velké zklamání. Letos je asi největším favoritem. V Moravské lize vyhrál Holešov všech 22 zápasů s impozantním brankovým rozdílem plus 200.

„Máme pocit, že jsme na vrcholu výkonnosti, tak jsme se nabídli, že šampionát uspořádáme před našimi diváky,“ podotkl Němčík.

Mistrovství republiky v lakrosu v Holešově

Sobota, zápasy ve skupině od 9.30 do 16.30 hodin
Holešov – Strašice (9.30)
Holešov – Albatros Praha (12.30)
Holešov – Lanžhot (15.30)

Neděle
semifinále (9.30 a 10.30)
o 3. místo ženy (11.30)
o 3. místo muži (12.30)
finále ženy (13.30)
finále muži (14.30)

Poznámka: Zápasy ve skupině se hrají 2x 20 minut, o umístění 2x 25 minut. Vše na stadionu na Střelnici.

Do Holešova se kvalifikovalo z České i Pražské ligy celkem osm mužských týmů, Gusano Praha se ale odhlásilo kvůli velké marodce.

„Asi největším konkurentem bude bru. Tal, který vyhrál v Pražské lize také všechna utkání,“ přiblížil Němčík největšího rivala domácích hráčů.

Holešov patří v české odnoži lakrosu k úspěšným týmům. Na republikových šampionátech získal čtyři medaile, třikrát postoupil do finále a předloni ho ve Strážnici vyhrál. „Loni jsme ve finále podlehli Sabres, ti se ale letos nekvalifikovali,“ uvedl Němčík.

Diváci se můžou těšit na hodně gólů a divoké výsledky.

„Český lakros se hraje podle trochu jiných pravidel než v zámoří,“ zmínil Němčík baštu kolektivního sportu, při němž se hráči pomocí lakrosových holí se síťkou snaží dopravit míček do branky soupeře. „My máme větší brány a hrajeme bez chráničů jednou rukou,“ doplnil zástupce Iktočante, který působí v českém lakrosu od roku 2005.

Při hledání názvu se v klubu inspirovali u severoamerických indiánů, kteří tento kolektivní sport vymysleli. „Jméno Iktočante se nám líbilo, v jazyce kmene Lakotů znamená pavoučí srdce,“ vysvětlil Němčík, proč má klub v logu pavouka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž