JE ZPÁTKY. Jevgenij Pljuščenko se může vrátit na velké akce včetně zimních olympijských her v Soči.

JE ZPÁTKY. Jevgenij Pljuščenko se může vrátit na velké akce včetně zimních olympijských her v Soči. | foto: AP

Krasobruslaře Pljuščenka omilostnili a může závodit na ZOH v Soči

  • 14
Ruský krasobruslařský fenomén Jevgenij Pljuščenko může dál snít o tom, jak mu v roce 2014 na domácí olympiádě v Soči věší na krk zlatou medaili. Olympijský vítěz z Turína a trojnásobný mistr světa uspěl se svým odvoláním proti zákazu startu v soutěžích Mezinárodní bruslařské unie a získal zpět svůj amatérský status.

Federace ISU loni Pljuščenka suspendovala kvůli jeho účastem na nepovolených exhibicích, které se navíc konaly jen krátce poté, co se odhlásil z mistrovství světa kvůli údajnému zranění kolena.

V průběhu letošního světového šampionátu Pljuščenko požádal Ruskou krasobruslařskou federaci, aby zaslala ISU žádost o zrušení trestu, a v neděli se osmadvacetiletý šampion dozvěděl pozitivní zprávu.

"Vedení ISU jednomyslně rozhodlo vrátit Pljuščenkovi amatérský status," řekl ruským médiím ředitel ruské federace Valentin Pisejev. "S Jevgenijem jsem už o tom mluvil. Měl radost, že to dobře dopadlo," dodal.

Stříbrný medailista z olympijských her ve Vancouveru a Salt Lake City je v současnosti v Německu, kde dokončuje svou léčbu. Do deseti dnů by měl začít s přípravou na novou sezonu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž