Petr Koukal během mistrovství republiky v badmintonu

Petr Koukal během mistrovství republiky v badmintonu | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Koukal po pěti letech vlády doma padl. Předčil ho Fröhlich

  • 0
Pětiletá vláda Petra Koukala v českém badmintonovém království je minulostí. V neděli ji ve finále domácího šampionátu v Plzni uťal Jan Fröhlich, který se tak vrátil na trůn. Předtím slavil zlato devětkrát v řadě, ale na desátý triumf ve dvouhře si musel počkat.

To Koukal stihl šňůru titulů natáhnout "jen" na pět. "Teď mě to hodně mrzí. Chtěl jsem Honzu překonat a udělat deset titulů v řadě. Ale dnes hrál skvěle. Byl lepší a zasloužil si vyhrát, já se celý zápas jen snažil vymyslet něco, co by na něho mohlo platit," vysekl Koukal poklonu svému přemožiteli.

Třídenní šampionát ale přinesl životní úspěch i domácím hráčům. Josef Rubáš s Jaroslavem Sobotou, kteří spolu "válčí" na kurtech deset let, v závěrečné bitvě celého mistrovství vydřeli ve třech setech svůj premiérový titul proti dvojici Jiří Provazník, Pavel Drančák.

"Nervozita byla velká. Vlastně celé finále jsme čekali na to, kdy začneme hrát to, co máme. Naštěstí se to dařilo na konci vyrovnané první sady a tu třetí," popisoval Josef Rubáš z USK Plzeň.

Na posledních třech šampionátech Plzeňané vždy brali medaili, loni v Přerově stříbrnou. Ale až včera dosáhli na vrchol. "Loni jsem po finále říkal, že nejsme rychlokvašky a jdeme postupnými kroky. Takže po bronzech a stříbru to letos prostě muselo přijít," usmíval se Jaroslav Sobota. Ale vzápětí přiznal: "Domácí prostředí mě svazovalo, byl boj to celé zvládnout."

Blízko vrcholu byla i hráčka plzeňské Doubravky Lucie Havlová. Tvář šampionátu a "Dívka z plakátu" v oficiálních propagačních materiálech mistrovství se s libereckou Hanou Procházkovou probila do finále ženské čtyřhry. Ale v něm se musely poklonit před dvojicí Křížková - Tomalová.

"Já jsem tak strašně chtěla, až mě to svazovalo. Přitom jsem se vyspala dobře, ale jak jsem nastoupila na kurt, sevřel se mi žaludek," líčila letos 20letá Havlová. V sobotu si ale s Procházkovou připsaly cenný skalp, když v semifinále zdolaly nasazené jedničky Kristínu Gavnholt a Alžbětu Bášovou. "To beru jako zatím životní úspěch. Chtěla jsem si proti nim zahrát a jsem šťastná, že se to povedlo."

Třetí medaili pro Plzeň, bronzovou, zařídila ve čtyřhře Kateřina Krejčová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž