Futsal: Tomáš Neumann

Futsal: Tomáš Neumann - Trenér české reprezentace Tomáš Neumann udílí pokyny svým svěřencům k boji proti Rumunsku. | foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Kouč futsalistů: Šance je pořád padesát na padesát

Pardubice - Rozpačitý výraz se usídlil na tváři reprezentačního kouče Tomáše Neumanna. Jakmile skončil zápas, nemohl jásat. Ale neměl ani důvod truchlit. Čeští futsalisté ani pošesté v řadě nedokázali porazit Rumunsko. Do baráže o postup na podzimní mistrovství světa v Brazílii vykročili remízou 1:1.

"Šance je pořád padesát na padesát," pronesl Neumann po úvodním duelu v pardubické ČEZ Areně.

Konečný výsledek vám ale asi neudělal mnoho radosti, že?
Už předem jsem avizoval, že se nerozhodne v tomto utkání. Oba zápasy budou velmi vyrovnané. Důležité bylo hlavně neprohrát doma. Odveta bude hodně podobná. Těžko se dá čekat, že někdo uteče o pět gólů. Zase to bude o tom, kdo dá první branku. Věřím, že to budeme my a že postoupíme.

Rumunsko je vaším nejčastějším soupeřem v poslední době. Je hodně těžké se navzájem překvapit?
Viděli jste sami, že oba týmy o sobě vědí hodně. Tomu odpovídala i taktika. Samozřejmě zkusíme do odvety něco vymyslet. Ale to oni určitě také. Navzájem máme soupeře přečteného, těžko můžete za čtrnáct dnů něco změnit.

Proto oba týmy vsadily zejména na opatrnost a snahu neudělat chybu, že?
Nechtěli jsme jít do risku a otevřít hru. Dostat doma dva tři góly a prohrát třeba 1:3 by bylo pro odvetu hodně špatné. Zkusili jsme aspoň pětiminutovku ve druhé půli.

V ní jste byli hodně aktivní a měli jste několik slibných šancí.
Rumuni nám zavírali prostor po lajnách. Proto jsme udělali změnu a začali jsme hrát přes prostředek. Zkusili jsme hrát aktivně. Chtěli jsme je donutit k chybám a na začátku je zaskočit. Najednou jsme se dostali do několika šancí. Nejslibnější byl asi signál po rohu, kdy Zdeněk Sláma ze tří metrů trefil gólmana. Byla velká škoda, že jsme tam nedali gól.

Nakonec jste se vedoucí branky dočkali, ale soupeř posléze dokázal vyrovnat nejen hru, ale i skóre.
Rumunsko potvrdilo, že je velmi dobrým týmem. I po taktické stránce. Když vystřídali, zase nám naši hru narušili. Jednalo se o moment překvapení na začátku druhé půle, který nám vyšel tak napůl.

Do utkání jste nastoupili bez své největší opory Romana Mareše. Musel jste na poslední chvíli hodně překopávat taktické plány?
Do poslední chvíle jsme doufali, že nastoupí. Pak jsme museli překopat úplně všechno. Je škoda, že Roman nemohl nastoupit. Snad bude v pořádku aspoň na odvetu.

Mohla jeho absence poznamenat tým?
Romanova kvalita nám určitě chyběla. Ale tým jel naplno, určitě ho to psychicky nepoznamenalo. Je to odolný a zkušený mančaft.

Vypořádá se i s bouřlivým prostředím, které se dá v odvetném utkání v Rumunsku očekávat?
V poslední době jsme odehráli přípravné zápasy v Bosně, v Chorvatsku, ale i v Rumunsku. Tedy v zemích, kde vám připraví neuvěřitelné prostředí. Kluci to zvládli. A doufám, že to zvládnou i nyní. Věřím, že se vydají naplno. Jde přece o postup na mistrovství světa. Bude rozhodovat psychická odolnost hráčů. Doufám, že hráči v této zkoušce uspějí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž